İsrail güçlerinden Batı Şeria'daki gösterilere müdahale

- Ramallah'a bağlı El-Bire beldesinde düzenlenen gösterilere müdahale eden İsrail askerleri, gerçek, plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı

Google Haberlere Abone ol
İsrail güçlerinden Batı Şeria'daki gösterilere müdahale

RAMALLAH (AA) - İşgal altındaki Batı Şeria'da "Filistin Toprak Günü" münasebetiyle düzenlenen gösterilere İsrail güçleri müdahale etti.

Ramallah kentine bağlı El-Bire beldesinde düzenlenen gösterilere müdahale eden İsrail askerleri, gerçek, plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

İsrail askerlerinin müdahalesi sırasında şu ana kadar yaralanan olmadığı bildirildi.

Öte yandan Batı Şeria'daki Nablus kentine Kef Kaddum beldesi ile Ramallah'a bağlı Batı Mezrası, Naalayn, Bel'in ve Nebi Salih beldelerinde de benzer gösteriler düzenlendi.

Batı Şeria'daki Filistinliler, cuma namazı sonrası düzenledikleri gösterilerle Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında gerçekleştirilen "Büyük Dönüş Yürüyüşü"ne destek veriyor.

Filistinli farklı gruplar tarafından Toprak Günü münasebetiyle işgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs ve İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin çeşitli yerlerinde ve askerlerle temas noktalarında gösteri düzenleme çağrısı yapılmıştı.

- "Büyük Dönüş Yürüyüşü"

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42'nci yıl dönümü kapsamında geçen cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında barışçıl eylemler düzenliyor. İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

Gösterilerin başladığı ilk günden bu yana 22 Filistinli şehit oldu, bin 500'den fazlası yaralandı.

Filistinliler "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında başlattıkları barışçıl gösterilerine altı hafta boyunca devam etmeyi planlıyor. Gösterilerin altı hafta boyunca devam edecek olmasının bir sebebi de bu tarihte ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklamış olması.

- Toprak Günü nedir?

İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gaspı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.

İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı.

"Toprak Günü" olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.

Yorumlar