İsrail fırsattan istifade Golan işgalini büyüttü
İsrail, Suriye'de yaşananları fırsata dönüştürerek Golan Tepeleri işgalini genişletti ve yaklaşık 12 kilometre daha içeri doğru girerek yeni topraklar işgal etti.
İsrail ordusu, Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Kafr Sousa bölgesini hedef aldı. Güvenlik kaynaklarına dayandırılan bilgilere göre, saldırı üç ayrı hava bombardımanından oluştu. İsrail’in hedef aldığı bölgedeki araştırma merkezinde İranlı bilim adamlarının füze geliştirme çalışmaları yürüttüğü öne sürüldü. Ancak saldırının yol açtığı can ve mal kaybı hakkında net bilgi verilmedi.
İSRAİL'DEN AÇIKLAMA: "SAVAŞ CEPHESİ SURİYE"
İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Beklendiği gibi İsrail, Suriye’de Şam’a büyük bir hava bombardımanı başlattı. Bu geceden itibaren ana savaş cephesi Suriye olacak. Suriye cephesinde savaşmaya başlayacağız ve kimsenin sınırlarımıza ulaşmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bu açıklama, İsrail'in Suriye’deki gelişmeleri daha geniş çaplı bir askeri harekâtın başlangıcı olarak gördüğünü ortaya koydu.
GOLAN TEPELERİNDE YENİ HAREKETLİLİK
İsrail ordusu, Suriye’deki rejim değişikliğinin ardından Golan Tepeleri’nde askeri hareketliliğini artırdı. İsrail’in işgal altındaki Golan Tepeleri’nin Hermon Dağı’na Suriye tarafından müdahale ettiği bildirildi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Golan Tepeleri’ndeki Bental Dağı’nda yaptığı bir açıklamada, “Bu bölge tampon bölge olarak kontrol ediliyordu. Ancak bu anlaşma çöktü” dedi.
İsrail’in, Golan Tepeleri'ni stratejik bir konumda tutarak Suriye’deki hızlı değişimden yararlanmayı amaçladığı ifade ediliyor.
ARAP BİRLİĞİ İSRAİL'İ KINADI
Arap Birliği, İsrail'in Suriye’deki gelişmelerden yararlanarak Golan Tepeleri’nde yeni toprak işgal etme girişimlerini kınadı. Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye’deki son gelişmeler “modern tarihin en önemli anlarından biri” olarak değerlendirildi. Açıklamada, "İsrail’in Suriye içinde yaşanan gelişmelerden yararlanarak, hukuka aykırı şekilde Golan Tepeleri’nde ek topraklar işgal etmesini ve 1974’te imzalanan ayrılma anlaşmasını feshetmesini kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.
Birlik, Suriye’nin geleceği için tüm tarafları sorumlu davranmaya ve geçiş sürecinin güvenli bir şekilde tamamlanması için iş birliği yapmaya çağırdı.
RUSYA, İKİ BÖLGEYİ İSRAİL'E DEVRETTİ
Suriye’deki çatışmalar devam ederken, ülkedeki harita da yeniden şekilleniyor. Rusya, Şam’ın güneyindeki Dera kırsalında yer alan iki bölgeyi İsrail’e devretti. Bu gelişme, bölgede siyasi ve askeri dengeleri daha da karmaşık bir hale getirdi. İsrail’in bu bölgelerde kontrol sağlamasıyla birlikte, Golan Tepeleri’ndeki askeri ve stratejik varlığını güçlendirmesi bekleniyor.
Yorumlar