İsrail ablukası Gazze'deki yardım faaliyetlerini de etkiliyor

- BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı Gazze Direktörü Schack: "İsrail'in Gazze'de yaklaşık on yıldır uyguladığı abluka ajans çalışanlarının faaliyetlerini de kısıtlamaya başladı" "Bölgedeki işsizlik oranı çok yüksek, su sorunu çözüme kavuşturulmuş değil, elektrik sıkıntısı devam ediyor" "Bu durum (abluka), büyük bir tehlike oluşturuyor, güvenlik sorunlarına yol açabilir. Genç jenerasyona daima umut aşılamaya ve onurlu bir hayatın fırsatlarını sunmaya çalışıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
İsrail ablukası Gazze'deki yardım faaliyetlerini de etkiliyor

GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Gazze Direktörü Bo Schack, İsrail'in Gazze'de yaklaşık on yıldır uyguladığı ablukanın, kurumun faaliyetlerini de kısıtlamaya başladığını ve bölgedeki insani durumun son altı ayda daha da kötüleştiğini belirtti.

Gazze'deki insani durum ve kurumun çalışmaları hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Schack, "Ajans çalışanları Beyt Hanun (Erez) Kapısı'nı geçişler için kolaylıkla kullanabiliyordu. İsrailli yetkililer, son zamanlarda ajans yetkililerinin giriş-çıkışlarını engelliyor. İsrail'in Gazze'de yaklaşık on yıldır uyguladığı abluka artık ajans çalışanlarının faaliyetlerini de kısıtlamaya başladı." dedi.

İsrail makamlarının, "güvenliği" gerekçe gösterdiğini söyleyen Schack, "İsrail'in uyguladığı engelleyici siyaset, mülteciler, vatandaşlar, işçiler son olarak da ajans görevlilerine değin uzanarak genel bir sorun haline geldi. Bunu aşmak için İsrail makamları ile görüşmelere devam edeceğiz." diye konuştu.

Schack, görüşmeler neticesinde İsrail'in sınırlı sayıdaki ajans görevlisinin cuma günleri Mescid-i Aksa'ya gitmesine izin vereceğini düşündüğünü aktardı.

- İthalatta yeni kısıtlamalar

UNRWA Gazze Direktörü, İsrail'in çift kullanımlı ürünler başta olmak üzere ithalat sektöründe yeni kısıtlamalar uygulamaya başladığını da ifade etti. Bu konuda da görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Schack, yakın zamanda bölge sakinlerinin sıkıntılarının hafifleyeceğine ilişkin umutlu olduğunu aktardı.

Gazze Ekonomi Bakanlığının verilerine göre, metal endüstri, gıda gibi farklı alanlarda yaklaşık 3 binden fazla çift kullanımlı ürün ithal ediliyor.

- Ablukanın etkileri

Schack, İsrail ablukasının büyük çoğunluğu gençlerden oluşan Gazzeliler üzerindeki olumsuz etkileri konusunda ise endişeli olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"Bu durum, büyük bir tehlike oluşturuyor, güvenlik sorunlarına yol açabilir. Genç jenerasyona daima umut aşılamaya ve muhtemel sorunları önlemek amacıyla onurlu bir hayatın fırsatlarını sunmaya çalışıyoruz."

Abluka nedeniyle bölgedeki insani durumun son altı aya oranla daha da kötüleştiğini ifade eden Schack, "Bölgedeki işsizlik oranı çok yüksek, su sorunu çözüme kavuşturulmuş değil, elektrik sıkıntısı devam ediyor, Gazzelilerin bölgeye giriş ve çıkışları oldukça zor." diye konuştu.

"Bölge halkının maruz kaldığı insani sorunlar, siyasi çözümle ve 'siyasi ortaklığa dayalı' olarak aşılmalı" diyen Schack, Gazzeliler için "yeni bir umut yolu" bulunması gerektiğini kaydetti.

- Gazze'deki imar projeleri

UNRWA Direktörü, Gazze'deki imar projeleriyle ilgili de bilgi verdi. İsrail'in geçen mayıs ayından bu yana bölgeye inşaat malzemelerinin girişini engellediğini hatırlatan Schack, UNRWA'nın İsrail makamlarına imar hakkını haiz evlere ilişkin yaklaşık 500 dosya gönderdiğini ancak şu ana kadar bir yanıt alamadığını belirtti.

Ajansın geçen mayıs ayına kadar İsrail saldırılarında tamamen yıkılan bin 300 evin imarının tamamladığına işaret eden Schack, İsrail'in imar dosyalarını cevapsız bırakmasının, ajansın yaklaşık 2 bin yapının tadilatını öngören senelik imar projesini aksatacağını söyledi.

Schack, İsrail'in bölgeye inşaat malzemesinin girişini, "bölgede izin verilen yapıların henüz imarının tamamlanmaması" gerekçesini öne sürdüğünü belirterek, halihazırda İsrail makamları tarafından yanıt bekleyen 500 dosyanın bu yıl içinde onaylanması durumunda dahi bölgeye girişine izin verilen çimento miktarının imar için yetersiz olduğunu dile getirdi.

- UNRWA'nın bütçe açığı

Kurumun kaynak sıkıntısına da değinen Schack, ajansın sağladığı fonları 70 milyon doları aşan 2016 bütçe açığına tahsis ettiğini kaydederek, "Bu nedenle eğitim, gibi temel hizmetleri sunabiliyoruz. Gazze'de artan öğrenci sayısı karşısında yeni öğretmenler görevlendirildi. İhtiyaç sahiplerine sunulan gıda yardımlarının kalitesinde de bir düzelme gözlemleniyor." dedi.

UNRWA Gazze Direktörü, göreve geldiği 16 aydan bu yana ajansın bölgede 16 okul inşa ettiğini dile getirerek, "Her okul yaklaşık bin öğrenci kapasiteli. Böylece diğer okulların yükleri biraz hafifleyecek." diye konuştu. .

Schack, ayrıca döneminde ajansın sunduğu hizmetlerin azaldığına ilişkin iddiaları yalanlayarak, çalışanların, maaşları protesto için gösteri düzenlediğini kaydetti.

UNRWA'nın, çalışanların isteklerini incelemek üzere bir komite kurduğunu ve bu ay içinde bu konuya bir çözüm bulunması konusunda umutlu olduklarını söyledi.

Schack ajansın ihtiyaç sahipleri için gönderilen gıda malzemelerine ilişkin haberlerin de asılsız olduğunu vurgulayarak, "Aksine, kendilerine yardım ulaştırılan mültecilerin sayısında artış var. Geçen seneye göre yaklaşık 100 bin daha eklenerek, hizmet sunulan mültecilerin sayısı yaklaşık 950 bine yükseldi." ifadelerini kullandı.

Dünya Bankası geçen ağustos ayında hazırladığı raporda, Gazze'de insani durumun tahmin edilebilir boyutları aştığını belirterek, Gazze'nin yüzde 43 oranıyla işsizlikte dünya genelinde ilk sırayı aldığını, nüfusun yüzde 40'ının da yoksulluk sınırının altında yaşadığını kaydetmişti.

Yorumlar