İsmihan Sultan kimdir? İsmihan Sultan Selçuklu'da kimdi, kimin eşi veya annesiydi?

İsmihan Sultan, Selçuklu Devleti'nin yıkılış döneminde, Osmanlı Devleti'nin kuruluş devirlerinde yaşayan tarihi bir şahsiyet olarak, "Kuruluş Osman" dizisinde yer alıyor. Senaryoya göre Sultan'ın tahtı ele geçerine, daha doğrusu tahta geçen eşidir. Kuruluş aşamasındaki Osmanlı'ya ise kök söktürüyor.

Google Haberlere Abone ol
İsmihan Sultan kimdir? Kimin eşi veya annesi?

İsmihan Sultan Selçuklu'da kimdir, Kuruluş Osman dizisinde İsmihan Sultan karakterini kim oynuyor, oynayan oyuncunun gerçekte adı nedir soruları diziyi izleyenler tarafından merakla sorulurken, dizide yer verilen karakterin gerçekte tarihte de olup olmadığı merak ediliyor. Evet, İsmihan Sultan kimdir, kim oynuyor?

İSMİHAN SULTAN SELÇUKLU'DA KİMDİR? (DENİZ BARUT'UN OYNADIĞI KARAKTER)

ATV'de yayınlanan fenomen dizilerden "Kuruluş Osman" dizisinin son bölümünde senaryoya yeni bir karakter daha dahil oldu. Bu yeni karakterin adı ise "İsmihan Sultan" oldu. İsmihan Sultan'ın tarihteki yeri merak konusu olurken, karakteri canlandıran oyuncu da merak ediliyor. 

Bozdağ Film'in yapımcılığını, Ahmet Yılmaz’ın ise yönetmenliğini üstlendiği Kuruluş Osman 104. bölüm ile 16 Kasım Çarşamba akşamı izleyicinin karısına çıktı. Kuruluş Osman 105. bölüm fragmanı yayınlandı. Dizinin son bölüm fragmanında İsmihan Sultan’ın obaya geldiği görülüyor.

ANADOLU SULÇUKLU'DA İSMİHAN SULTAN

Kuruluş Osman'da yer alan İsmihan Sultan'ın Selçuklu Sultanı Alaaddin'in validesi olarak görünüyor. Öte yandan Osmanlı'nın genişleme yükselme döneminde de İsmihan Sultan adında padişah validesi bir tarihi şahsiyet var. Ancak o 1500'lü yıllarda yaşadığı için dizideki karakterle pek ilgili görünmüyor. Ayrıca onun adı da İsmihan değil Esmehan'dır. Esmehan Sultan, 1545 yılında Manisa Sarayı'nda dünyaya geldi. 1564 yılında Sokullu Mehmed Paşa ile evlendi ve bu evlilikten iki çocuğu oldu. Dizide yer verilen karakterin 1300'lü yılların başlarında yaşamış olması gerekiyor. Yani Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında. 

İsmihan Sultan kimdir? İsmihan'ı kim oynuyor?
İsmihan Sultan

 

Öte yandan dizide yer verilen karakter, henüz beylik aşamasında olan Osmanlı'nın bağlı bulunduğu devletin sultanı olarak karşımıza çıkıyor. Tarihi kaynaklara göre, Osmanlı'nın kuruluş dönemi Anadolu Selçuklu devletinin yıkılış dönemine denk geliyor. Selçuklu Devleti, Moğollar'ın işgali altında bulunduğu için devlet yönetimi zayıf ve etkisiz  durumdadır. Ancak yine de beyliklere yönelik etkinliğini sürdürmeye çalışmaktadır. Bu dönemlerde birçok sultan değişmiştir. Moğolların etkisi altındaki devletin yönetiminde sık sık yönetici değişiklikleri ve tahta çıkan isim değişiklikleri yaşanmaktadır. 

Dizideki karakterin Osman Bey'i dize getirmeye çalışan devletin başındaki kadın olduğu görülüyor. Bu devletin Selçuklu olduğu kesin. Bu nedenle sultanın da Selçuklu sultanlarından biri olması kaçınılmazdır.

İsmihan Sultan'ın kim olduğunu şöyle anlayabiliriz. Osmanlı'nın kuruluş aşamasında aynı zamanda Selçuklu'nun da yıkılış aşaması olan dönemde görev yapan Selçuklu Sultanlarına bakarak bir tahminde bulunabiliriz.

Osmanlı'nın kuruluş aşaması ve Selçuklu'nun yıkılış aşamasında yani 1284-1303 yılları arasında görev yapan Selçuklu Sultanları şunlardır:

3. Gıyaseddin Keyhüsrev, 3. Alaeddin Keykubad ve 2. Gıyaseddin Mesud'dur.

Dolayısıyla İsmihan Sultan'da bu üç sultandan birinin ya eşi ya da annesidir.

DENİZ BARUT KİMDİR?

29 Mart 1983 tarihinde Denizliİ'de dünyaya gelen Deniz Barut, ilk ve orta öğrenimini Denizli'de tamamlamıştır. İlkokulda başladığı voleybol nedeniyle lise öğrenimini İzmir'de tamamlayan Deniz Barut, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Fotoğrafçılık ve Video bölümünden mezun olmuştur.

Çektiği fotoğraflarla karma sergilerde yer alan Barut, 1997'de düzenlenen Elite Model Look yarışmasında 2. olmuştur. 2000 yılında profesyonel olarak oynadığı voleybolu bırakıp İstanbul''a gelen Deniz Barut, Can Gürzap'ın kurucusu olduğu Dialog'ta diksiyon eğitimi almıştır.

Haber, spor, canlı yayın ve life style programları sunuculuğu yapan Deniz Barut, oyunculuk kariyeri boyunca; 'Kaybolan Yıllar', 'Anneler ile Kızları', 'Elde Var Hayat', 'Lale Devri', 'Kara Para Aşk', 'Son Çıkış', 'Hayatımın Aşkı', 'Avlu', 'Sol Yanım' dizilerinde, 'Sesinde Aşk Var', 'Baba Parası' yapımlarında rol almıştır.

2005 yılında ilk görüşte aşık olduğunu söylediği yönetmen Şafak Bakkalbaşıoğlu ile evlenen ancak 2019 yılında boşanan Deniz Barut'un bu evliliğinden Kuzey veUzay adında iki erkek çocuğu vardır.

DENİZ BARUT HANGİ DİZİLERDE OYNADI?

2002 Dadı

2006-2007 Kaybolan Yıllar

2010 Elde Var Hayat - Yüksel

2012 Anneler ile Kızları - Çağla

2012-2014 Lale Devri

2014-2015 Kara Para Aşk

2015 Son Çıkış - Nilüfer Aktepe

2016 Hayatımın Aşkı - Eylem

2017 Poyraz Karayel Küresel Sermaye

2018 Nezih Bir Film

2018-2019 Avlu -Melis Ersoy

2019 Hekimoğlu

2019 Sesinde Aşk Var

2020 Baba Parası

2020-2021 Sol Yanım


 

Yorumlar