İsmail Hakkı Pekin kimdir, nerelidir, nereden emeklidir? (İsmail Hakkı Pekin Biyografisi)

İsmail Hakkı Pekin başta güvenlik konuları olmak üzere Türk dış politikasıyla ilgili olarak sık sık haber kanallarında değerlendirmelerine başvurulan isimdir. Peki, İsmail Hakkı Pekin kimdir?

Google Haberlere Abone ol
İsmail Hakkı Pekin kimdir, nerelidir?

İsmail Hakkı Pekin kimdir, nerelidir, kaç yaşında, ne zaman emekli oldu, TSK'da hangi görevlerde bulunduğu yönündeki sorular son dönemlerde merakla soruluyor. Pekin, Habertürk başta olmak üzere haber kanallarının tartışma ve haber programlarına sık sık konuk olarak başta güvenlik konuları olmak üzere birçok konuda değerlendirmelerde bulunur. Peki, İsmail Hakkı Pekin kimdir, nerelidir?

Televizyon programlarından savunma politikaları ve terörle mücadele konularında değerlendirmelerde bulunan İsmail Hakkı Pekin, vatandaşların merak odağı olmaya devam ediyor.

Yaptığı açıklamalarla ön plana çıkan Pekin, Kara Harp Okulundan 1972 yılında mezun olmuş, ardından Piyade Okulunu tamamlamış eski bir asker olarak ön plana çıkmaktadır.

Askeri bir asker olması televizyon kanallarında yapılan güvenlik ve terörle mücadele programlarının aranan ismi olmasının nedeni olmuştur.

İSMAİL HAKKI PEKİN KİMDİR?

Ekranlarda sıkça görünsede İsmail Hakkı Pekin, 1951 yılında Bursa İznik’te dünyaya gelmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde uzun yıllar görev almış, olan Pekin, 1973 ve 1982 seneleri arasında Hava İndirme Tugayı, 7. Hudut Taburu, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi komutanlığı görevini üstlenmiş ve 1974’de Hava İndirme Tugayı 1. Paraşüt Taburunda takım komutanı olarak Kıbrıs Barış Harekatın’na katılarak bu harekatta yer almıştır.

Pekin, 1984 senesinde Kara Harp Akademisinden mezun olmuş 3 sene 61. Piyade Tümeninde Harekat Eğitim Şube Müdürlüğü görevini yürütmüştür.

1987’de ise Silahlı Kuvvetler Akademisi’ni tamamlayan İsmail Hakkı Pekin 1987 ve 1991 Kara Kuvvetleri Eğitim Komutanlığı, 1991 ve 1994 Brüksel TMR Başkanlığı Kara Plan Subayı, 1994 ve 1995 1. Mekanize Piyade Tugayı Kurmay Başkanlığı, 1995 ve 1997 5. Hudut Alay Komutanlığı, 1997 ve 1998 Kara Kuvvetleri Genel Plan Prensipler Savunma Araştırma Şube Müdürlüğü yapmıştır. 1998 yılının 30 Ağustosunda Tuğgeneralliğe yükselen İsmail Hakkı Pekin daha sonra 1998 ve 2000 Kara Kuvvetleri Plan Harekat ve Teşkilat Daire Başkanlığı, 2000 ve 2002 yılları arasında ise 66. Zırhlı Tugay Komutanlığı görevlerini üstlenmiş ve 30 Ağustos 2002 yılında Tümgeneral olmuştur.

Tümgeneral olarak 2002 ve 2005 Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı, 2005 ve 2006 4. Kolordu Komutan Yardımcılığı ve 1. Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı görevlerini üstlenen İsmail Hakkı Pekin, 30 Ağustos 2006 yılında Korgeneralliğe yükselmiş bu rütbe ile 2006 ve 2007 arası 8. Kolordu Komutanlığı ve Genel Kurmay İstihbarat Başkanlığı görevi sürdürmüş ve son olarak bu görevinin ardından emekliye ayrılmıştır. Ki bugün televizyon kanallarında da en çok bu görevi ile anılmaktadır.

Kıbrıs Savaşı'na katılan İsmail Hakkı Pekin Kıbrıs Bronz Liyakat madalyası’na sahiptir. Eşi Nevin Hanım’dır bu evliliğinden iki çocuğu olan Pekin, iyi derece İngilizce bilmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emekli olan İsmail Hakkı Pekin, daha sonra siyasete girmiş ve ilk Vatan Partisi ile siyasi hayatına atıldıktan sonra 2015 yılında ise İşçi Partisine üye olmuştur. Pekin, uzun süre, Ulusal Kanal, Aydınlık gazetesi, Kaynak Yayınları ve Teori dergisi şirketlerinin medya grup başkanlığı görevini yürüttükten sonra ayrılmıştır.

Pekin, şuan televizyon kanallarındaki güvenlik, savunma, uluslararası ilişkiler ve terörle mücadele konulu tartışma porgramlarında yorumcu olarak yer almaktadır.


 

Yorumlar