Enflasyona göre en düşük memur ve emekli maaşı yeniden hesaplandı

Ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanmasından sonra gözler maaşlardaki değişimlere çevrildi. Buna göre 4 aylık enflasyon rakamları SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşına yüzde 12 zam olarak yansıdı.

Google Haberlere Abone ol
Enflasyona göre en düşük memur ve emekli maaşı yeniden hesaplandı

Enflasyondaki hareketlilik devam ederken memur ve emeklinin gözü de bu hareketlilikten kaynaklanacak maaş farklılıklarında.

TÜİK'in ekim ayı enflasyon verisini açıklamasının ardından gözler memur ve emeklilerin enflasyon farkına çevrildi.

4 aylık enflasyona göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 12.26 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı kasım ve aralık enflasyonuna göre netleşecek.

4 aylık enflasyonun yüzde 12.26 çıkmasıyla, memurlara ve memur emeklilerine yüzde 8.76 enflasyon farkı oluştu. Yani 4 aylık enflasyona göre memurların ve memur emeklilerinin ocak zammı yüzde 12.76 (yüzde 4 artış + yüzde 8.76 fark) çıktı.

ORANLAR KESİNLEŞTİ

Kasım ve aralık enflasyonu sıfır bile çıksa bu oranlar kesinleşmiş oldu.

EN DÜŞÜK MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI

4 aylık enflasyon oranına göre en düşük memur maaşı 3 bin 133 liradan 3 bin 532 liraya, en düşük emekli maaşı ise 2 bin 424 lira 19 kuruşa çıkıyor.

VERGİ VE CEZALARA DA ENFLASYON AYARI GELDİ

Yeni yılda vergi, ceza ve harçların yüzde 23.73 oranında artması bekleniyor. Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre her yıl kasımda vergi, ceza ve harçların bir sonraki yıl ne kadar zamlanacağı netleşiyor. Kasımda ekim ayı itibariyle 12 aylık üretici enflasyonu (Yİ-ÜFE)artışı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. Yeniden değerleme oranı olarak kabul edilen bu oran da sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan ediliyor. Dün de TÜİK bu oranı yüzde 23.73 olarak açıkladı. Yani değişiklik yapılmazsa vergi, ceza ve harçlar yüzde 23.73 artacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yeniden değerleme oranına ilişkin, “Oran için 2019 enflasyonla mücadele kapsamında da bütçe dengesi kapsamında da en optimum, en doğru çözümle ilerleyeceğiz, yakında açıklayacağız. Detaylı çalışmalar devam ediyor” dedi.

MOTORLU TAŞITLARDA DEĞERİNE GÖRE VERGİLENDİRME

Motorlu Taşıtlar Vergisi yaş ve motor silindir hacmi dışında değerine göre de farklı vergilendiriliyor. 1 Ocak 2018’den itibaren tescil olmuş araçlarda değerine göre vergilendirme olacak. Değeri 40 bin liranın altında 1-3 yaş aralığında ve 1.300 motorun altında bir otomobilin vergisi 743 liraydı, 919 liraya çıkacak. Değeri 40 bin ile 70 bin aralığındaysa 817 liradan bin 10 liraya, 70 bin liranın üstündeyse de 892 liradan bin 104 liraya yükselecek.

Yorumlar