BES'te devlet katkısı nakit verilecek

Otomatik BES'te şu ana kadar emeklilikte ancak verilmesi mümkün olan "devlet katkısı" artık nakit olarak verilecek. Şimdiye kadar bu uygulama sadece gönüllü BES katılımcıları için geçerliydi.

Google Haberlere Abone ol
BES'te devlet katkısı nakit verilecek

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yeniden değişikliğe gidildi. Buna göre şimdiye kadar sadece gönüllü katılımcılara nakit olarak verilen devlet katkısı artık otomatik katılımcılara da verilecek.

Otomatik olarak BES'e dahil olana çalışanlar da devlet katkısının belirli tutarlarını nakit alabilecek. Gönüllü BES'te devlet katkısı katılımcıların hesabına nakit olarak yatıyor. Çalışanların sisteme otomatik olarak kaydedildiği Otomatik BES'te devlet katkısı taahhüt ediliyor ancak emekli olunca tutar hesaba geçiyordu. Bugün yapılan düzenleme ile Otomatik BES'te de devlet katkısı BES'teki devlet katkısını hakediş süreleri gözönüne alınarak belirli tutarlarda çalışanın hesabına nakit olarak yatacak. 

Buna göre taahhüt edilen devlet katkısı tutarları, çalışanın taahhüt hesabında, taahhüt edilen tutarların hak kazanma oranlarına göre nakden ödenecek kısımları ise çalışanın nakit hesabında takip edilecek. Yani iki aynı hesap açılacak. 

Nakit devlet katkısı alınmasına hak kazanılması ise şu şartlarda gerçekleşecek.

1) Üçüncü yılı ile altıncı yılı arasında, çalışanın devlet katkısı hesabındaki tutarın yüzde seksen beşi taahhüt olarak kayıt altına alınacak, yüzde on beşi nakit hesabına ödenecek.

2) Altıncı yılı ile onuncu yılı arasında, çalışanın devlet katkısı hesabındaki tutarın yüzde altmış beşi taahhüt olarak kayıt altına alınacak, yüzde otuz beşi nakit hesabına ödenecek.

3) Onuncu yılından itibaren, çalışanın devlet katkısı hesabındaki tutarın yüzde kırkı taahhüt olarak kayıt altına alınacak, yüzde altmışı nakit hesabına ödenecek.

Yorumlar