3600 ek gösterge son durum son dakika açıklaması 3600 nedir?

Memurların sabırsızlıkla beklediği 3660 ek göstergeyle ilgili yeni gelişme var. 3600 ek gösterge maaşlarda, emekli maaşlarında ve emekli ikramiyelerinde ne kadarlık artış sağlıyor, 3600 ek gösterge ne demek, ek göstergede son durum nedir, ek gösterge ne anlama geliyor, düzenleme şu an ne durumda?

Google Haberlere Abone ol
3600 ek gösterge nedir, ne anlama geliyor?

3600 ek gösterge nedir, ne anlama geliyor, memur için ne ifade ediyor? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3600 ek gösterge bekleyen memur gruplarından öğretmenleri sevindiren bir açıklama yaptı. Erdoğan'ın dün açıkladığı "İkinci 100 Günlük Eylem Planı" çerçevesinde, öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e yükseltilecek. Öğretmenler dışında hemşireler ve polisler de benzer bir düzenleme bekliyordu; ancak onlar için şimdilik bir gelişme yok. 3600 ek gösterge nedir, ne anlama geliyor, memur için ne ifade ediyor?

Erdoğan'ın açıkladığı "İkinci 100 Günlük Eylem Planı"nda milli eğitime ilişkin birçok reform ve yenilik yer alıyor. Temel eğitimden ortaöğretime geçişte sınavsız okullara yerleştirme kriterleri güncellenecek. Öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e yükseltilecek. Ek ders ücreti karşılığında görevlendirilenlerin ek ders ücretleri yüzde 100 artırılacak. Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının döner sermayesinde Hazine'nin kesinti oranı yüzden 15'den yüzde 1 indirilerek üretimlerin artırılması sağlanacak. Okuma kültürünü artırmaya yönelik kalkınmada öncelikli yörelerdeki il ve ilçelerde 255 zenginleştirilmiş kütüphane açılacak. 3600 ek gösterge nedir, ne anlama geliyor 3600 son durum?

POLİS VE HEMŞİRELER İÇİN EK GÖSTERGE NE DURUMDA?

Kamu çalışanları için ek göstergeyi 3 bin 600’e çıkaracak çalışma başladı. Düzenleme ile maaşlar ve ikramiyeler artacak. Zor koşullarda çalışan personele yüksek ücret verilebilecek. Kamu kurumlarında çalışan yaklaşık 3 milyon memuru yakından ilgilendiren ek gösterge sisteminde yeni dönem için geri sayım başladı. AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, 3 bin 600 ek göstergeyle ilgili parti grubunun çalışma yürüttüğünü açıklarken, milyonlarca çalışanın gözü Meclis'e sunulacak kanun teklifinin içeriğine çevrildi. Ek gösterge cetvelinin yenilenmesiyle hem maaşlar hem de emekli ikramiyesi artacak. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre zor koşullarda çalışan personele daha yüksek ücretler verilebilecek. Kamu çalışanlarıyla birlikte emekli olanlar ve idarecilerin de düzenlemeden yararlanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı kamu çalışanları için ek göstergeyi 3600'e çıkaracakları sözünün ardından AK Parti kapsamlı bir çalışma başlattı. Hem görev ücreti hem de emekli maaşını önemli oranda belirleyen ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Yaklaşık 1.5 milyon öğretmen, polis, hemşire ve din görevlisini doğrudan ilgilendiriyor.

Düzenleme emeklilik durumunda alınacak maaş ve ikramiyede yüzde 20-25'in üzerinde artış sağlayacak. AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, konuya ilişkin AK Parti grubunun bir çalışma yürüttüğünü belirterek, "Çalışma bittiğinde kanun teklifi verilecek. Bütçeye getireceği yük, ne zaman başlayacağı, kimlere verileceği belirlenecek. Çalışmanın en kısa zamanda yapılacağını biliyorum" dedi.

LİYAKATA GÖRE YÜKSELME OLACAK

Yeni gösterge sistemiyle kamuda liyakate göre yükselmenin de önü açılacak. Birçok kurumda müdür, şube müdürü unvanlı kadrolarda görev yapanlar haklarında geçerli olan ek göstergenin düşük olmasından ve hiyerarşiye uygun olmamasından yakınıyor. Müdür ve şube müdürü kadrosunda birinci derece kadro/aylık derecesi ile görev yapan yükseköğrenim mezunu devlet memurları en çok 2200 ek göstergeden yararlanabiliyor. Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı personelin ek göstergesi 3600 iken, Emniyet'e bağlı personelin emekliliğe esas ek göstergesi 2200. Bu kapsamdaki memurlarla beraber emekli olanlar ile idarecilerin de yararlanması öngörülüyor.

Polis, öğretmen, hemşire ve imamların yıllardır devam eden ek gösterge sorunu nihayet çözüme kavuşuyor. İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, AK Parti Milletvekili aday tanıtım toplantısında dile getirilen 3600 ek gösterge konusunda henüz bir adım atılmadı. Ancak çok yakın bir zamanda gelişme olacağı tahmin ediliyor. 

EK GÖSTERGE YA DA 3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge, polis, öğretmen, hemşire ve imam gibi devlet memurlarının maaşları, emekli maaşları ve emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında kullanılan yöntemdir. Normal şartlarda hesaplama yapılırken, memurun görevi, unvanı, derecesi, hizmet sınıfı gibi unsurlar göz önünde bulunduruluyor. Bu hesaplamalarda şu an öğretmen, polis, hemşire ve imamların göstergeleri 3000 ek gösterge olarak görünüyor. Ancak bu dört meslek grubu dışındaki memurların ek göstergeleri 3600 olarak görünüyor. Bu dört meslek grubundaki memurlar da 3600 ek gösterge ile hesap yapılmasını istiyor. 

3600 EK GÖSTERGE GELİNCE NE OLACAK?

Peki ek gösterge değişim, yani 3600 ek gösterge ile bu dört gruptaki memurların maaşlarını ve emekli aylıklarının hesaplanması halinde ne değişecek? Memur ya da emekli maaşları ne kadar artakacak?

Öğretmen, polis, hemşire ve imamların maaşları 3600 ek göstergeye göre hesaplandığı takdirde, 25 yıllık bir hizmeti bulunan bir memur, 1/4 dereceden emekli olduğunda 2 bin 950 lira emekli aylığı alacak. 

Örneğin hemşerilerin 2 bin 349 lira lan emekli aylığı 2 bin 950 lira olacak. 

Aynı derecede bulunan Öğretmenlerin ise 2 bin 417 lira olan emekli aylığı aynı şekilde 2 bin 950 lirada eşitlenecek. İmamların da aynı şekilde. 

Polislerinde şu an 2 bin 517 lira olan emekli aylığı yine aynı şekilde 2 bin 950 lirada eşitlenecek.

Ek göstergelerin değişmesinde hizmet süresi de fark edecek. Örneğin 30 yıl hizmeti bulunup ek göstergesi 3600’e çıkarılanların emekli aylığı da farklı bir şekilde artacak.  

Yine hizmet oranlarına bağlı olarak, 25 yıl hizmeti bulunan ve ek göstergesi 2200’den 3600’e çıkarılanların emekli aylıkları 2 bin 352 liradan 2 bin 950 liraya; 

Ayrıca, 30 yıl hizmeti bulunan ve ek göstergesi 2200’den 3600’e yükseltilenlerin emekli aylıkları da 2 bin 510 liradan 3 bin 147 liraya çıkarılacak.

3600 ek gösterge nedir, ne anlama geliyor, memur için ne ifade ediyor?
3600 ek gösterge nedir, ne anlama geliyor, memur için ne ifade ediyor?

 

3600 ek gösterge nedir, ne anlama geliyor, memur için ne ifade ediyor?
3600 ek gösterge nedir, ne anlama geliyor, memur için ne ifade ediyor?

 

3600 ek gösterge nedir, ne anlama geliyor, memur için ne ifade ediyor?
3600 ek gösterge nedir, ne anlama geliyor, memur için ne ifade ediyor?

 

3600 ek gösterge nedir, ne anlama geliyor, memur için ne ifade ediyor?

 

3600 ek gösterge nedir, ne anlama geliyor, memur için ne ifade ediyor?

DÜZENLEME KAÇ KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR?

Kamuoyunun da yakından takip ettiği 3600 ek gösterge taleplerinin kaç kişiyi ilgilendirdiği de merak ediliyor. 

Ek gösterge değişikliği, 247 bin polis memurunu, 925 bin öğretmeni, 200 bin hemşireyi, 144 bin imam, müezzin ve din görevlisi olmak üzere 1 milyon 516 bin kişiyi ilgilendiriyor. 

SADECE 4 MESLEK GRUBU MU YARARLANACAK

Ek gösterge talebinden şu ana kadar öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin faydalanabileceği belirtiliyordu. Ancak hükümet kulislerinden edinen bilgilere göre, şube müdürleri, daire başkanları, il müdürleri, bölge müdürleri, üniversite genel sekreterleri, üniversite genel sekreter yardımcıları da ek gösterge artışından yararlanacak. Belediyeler ve bağlı şirketlerdeki yöneticilerin de düzenlemeden faydalanabilecekleri ifade ediliyor.

3600 EK GÖSTERGEDE SON DURUM NE, NE ZAMAN ÇIKACAK?

Ek göstergenin ne zaman yasalaşacağı henüz net olarak bilinmiyor. 

3600 ek gösterge müjdesini ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Milletvekili aday tanıtım toplantısında vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki konuşmasında öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin uzun süredir bekledikleri 3600 ek gösterge farklarının düzeltileceğini söylemişti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Polis öğretmen hemşire ve din görevlililerimize bir müjde vermek istiyorum. Polislerimizin öğretmenlerimizin hemşirelerimizin din görevlilerimizin ve diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3600'e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği bu vesileyle gidermiş oluyoruz.'' demişti. 

Dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal da ek göstergenin çıkarılacağını belirterek çeşitli açıklamalarda bulunmuştu. 

Maliye eski Bakanı Naci Ağbal, yapacakları düzenlemeyle polis, öğretmen, hemşire, din görevlileri ve idarecilerin emeklilik ek göstergelerini 3600’e çıkaracaklarını belirterek, “Düzenlemeden, halihazırda bu görevlerden emekli olmuş vatandaşlarımız da yararlanacak” demişti. 

Ağbal, “Yapacağımız düzenlemeden yaklaşık 1,5 milyon civarında memur ve emeklimiz yararlanacak. Söz konusu düzenlemeden emeklilerimizin dul ve yetimleri de istifade edecek yani bu düzenlemeden sadece bundan sonra emekli olanlar değil, halihazırda bu görevlerden emekli olmuş vatandaşlarımız da yararlanacak” diye konuşmuştu. 

Eski Bakan Ağbal "Birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan polisimizin fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak emekli aylıkları 637 lira, emekli ikramiyeleri 27 bin 13 lira artacak. Birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ise emekli aylıkları 569 lira, emekli ikramiyeleri 20 bin 516 lira artacak. Söz konusu hesabı 25 yıla göre yapacak olursak da birinci dereceden ve 25 yıl çalışarak emekli olan polisimizin fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak emekli aylıkları 592 lira, emekli ikramiyeleri 22 bin 739 lira yükselecek. Birinci dereceden ve 25 yıl çalışarak emekli olan öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ise emekli aylıkları 533 lira, emekli ikramiyeleri 17 bin 97 lira artacak" demişti.

EN SON AÇIKLAMA MİLLİ EĞİTİM BAKANI SELÇUK'TAN

3600 ek göstergeyle ilgili en son açıklama Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan gelmişti. Milli Eğitim Bakanı Selçuk, 3600 ek göstergeyle ilgili 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde bir açıklamalarının olacağını söylemişti.

Şimdi ise yaklaşık 1 milyon 500 bin memurun gözü kulağı 24 Kasım'da yetkili makamlardan gelecek açıklamada. 

3600 SON DAKİKA GELİŞMESİ

3600 ek göstergeyle ilgili olarak en son gelişme 12 Ağustos 2021 Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamasıyla geldi. Bakan Bilgin, yaptıkları toplu sözleşmede 3600 ek göstergenin de bu yıl çıkarılması konusunda anlaştıklarını söylemişti.

SON AÇIKLAMA BAKAN SOYLU'DAN 

3600 ek göstergeyle alakalı en son açıklama İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan geldi. 

İçişleri Bakanı Soylu'dan memurların merakla beklediği 3600 ek gösterge ile ilgili dikkat çeken sözler geldi. Soylu, "Bizim taahhüdümüzdür, bundan herhangi bir şekilde sarfınazar etmemiz mümkün değildir." dedi.

Soylu, "Bugün yine Kılıçdaroğlu birtakım ifadeler kullanmış. Polisimizin 3600 meselesi üzerinden güya eleştiri yapacak. 3600 ek gösterge bizim taahhüdümüzdür, bu taahhüdümüzün sonuna kadar arkasındayız ve gerçekleştireceğiz. Ve bu sözümüzü yerine getirmek için de sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile arkadaşlarımız çalışıyorlar. Bundan herhangi bir şekilde sarfınazar etmemiz mümkün değildir." diye konuştu.


 

Yorumlar