2020 İşsizlik maaşı kaç lira olacak? İşsizlik maaşı nasıl alınır?

2020 işsizlik maaşı kaç lira, kaç ay alınıyor ve şartları nelerdir? Asgari ücretin belli olması ile birlikte 2020 yılında işsizlik maaşının ne kadar olacağı vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. 2020 yılında işsizlik maaşının ne kadar artacağını merak eden vatandaşlar internette bu sorunun cevabını arıyor. Peki, işsizlik maaşı nasıl alınır, şartları nelerdir, işsizlik maaşı 2020 ne kadar oldu?

Google Haberlere Abone ol
2020 İşsizlik maaşı kaç lira olacak? İşsizlik maaşı nasıl alınır?

2020 İşsizlik maaşı kaç lira, kaç ay alınıyor ve almak için şartları nelerdir? Asgari ücret geçtiğimiz günlerde yapılan toplantıların ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından açıklanmıştı. Asgari ücretin açıklanmasının ardından işsizlik maaşı alanlar veya işten çıkarılmış ve işsizlik maaşına başvurmak isteyenler işsizlik maaşının 2020 yılında ne kadar olduğunu merak etmeye ve internet üzerinden araştırmaya başladı. Peki, işsizlik maaşı nasıl alınırı, şartları nelerdir, işsizlik maaşı 2020 ne kadar oldu?

2020 YILINDA İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Hükümet, işveren ve işçi temsilcilerinin günlerdir devam eden pazarlıkları sonucunda 2020 yılı asgari ücreti belli oldu. Bununla birlikte birçok kalemde daha verilen maaşlar netleşti. Bunlardan biri de işsizlik maaşları oldu. Asgari ücrete göre belirlenen işsizlik maaşlarının 2020 yılı zam oranları da bu şekilde belli oldu. Buna göre brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan işsizlik maaşı 2020'de en düşük bin 177 lira, en yüksek 2 bin 354 lira olarak uygulanacak.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

Bir kişinin işsizlik maaşı alabilmesi için aşağıdaki şartlara sahip olması gerekmektedir.

- İş yerinden haklı bir gerekçeyle ayrılmış olmak veya işsiz kalmak. 

- Son 3 yıl içinde en az 600 gün sigorta priminin yatmış olması

- Son işe giriş sürecinin ardından en az 120 gün çalışmış olmak

- İş akdinin feshedilmesinin ardından en az 30 gün içinde şahsen veya elektronik ortamda işsizlik maaşı başvurusu yapmış olmak.

NE KADAR SÜRE İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİRİM?

İşsizlik maaşı için başvuran kişiler son 3 yıl içinde çalıştıkları sürelere göre işsizlik maaşı alabiliyor. Buna göre işten ayrıldıktan sonra en geç 30 gün içinde işsizlik maaşına başvuran kişiler son 3 yıl içinde 600 ve 899 gün arasında çalışmış ise 180 gün yani 6 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir. 900 ve 1079 gün arasında primi bulunanlar 240 gün yani 8 ay işsizlik maaşı alabilir. Son 3 yılda 1080 günden fazla prim günü bulunan ise 300 gün yani 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilirler.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU NASIL VE NEREDEN YAPILIR?

İş kalan ve işsizlik maaşı almak isteyenlerin işten ayrıldıktan sonra en az 30 gün için 81 il merkezilerinde bulunan Çalışma ve İş Kuruma’na (İŞKUR) şahsen başvurması gerekmektedir. Bu 30 günlük sürecin geçirilmesi halinde kişiler hiçbir şekilde başvuru yapamaz ve işsizlik maaşı alamaz. Başvurular şahsen alındığı gibi internet ortamından e-devlet sistemi üzerinden alınmaktadır. TC Kimlik Numarası ve Şifresi ile turkiye.gov.tr adresinden giriş yapanlar burada yer alan işsizlik maaşı başvuru kısmından kolayca başvurularını yapabilmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI HANGİ DURUMLARDA İPTAL EDİLİR?

Kendisine yapılan iş teklifini reddedenlerin, işsizlik maaşı aldığı sırada kayıt dışı çalışanların, İşsizlik maaşı alırken aynı zamanda emeklilik maaşı alanların işsizlik maaşı kesilir.

Yorumlar