Özel sektör 2020 maaş zammı ne kadar olacak?

Enflasyondaki artış ve asgari ücretteki yüzde 15'lik zam nedeniyle, özel sektör maaş zammının minimum yüzde 15-16 bandında olması bekleniyor. Mercer Araştırma, zammın yüzde 16 bandında olması gerektiğini belirledi.

Google Haberlere Abone ol
Özel sektör 2020 maaş zammı ne kadar olacak?

Özel sektörde doların artışı bahanesiyle hemen hemen her türlü ürüne yüzde 100'lere varan zamlar geldi. Ancak iş personel maaşlarının artışına gelince patronların cebine akrep giriyor. 2020 özel sektör maaş zammı ne kadar olacağını merakla bekleyen özel sektör çalışanların gözü patronlardan gelecek haberde. Enflasyon rakamlarındaki artış memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarını otomatik olarak belirledi; ancak özel sektör maaş zammı ortalamasının ne olacağı belirsizliğini koruyor. Enflasyondaki artış ve asgari ücretteki yüzde 15'lik zam nedeniyle, özel sektör maaş zammının minimum yüzde 15 olması beklentiler arasında.

Özel sektör 2020 maaş zammı konusunda gözler asgari ücret zammındaydı. Asgari ücret zammı yüzde 15 olarak kayıtlara geçti. Gözler şimdi patronlarda. Özel sektör çalışanlarına 2020 yılında verilecek maaş zamları ne kadar olacak? Patronlar da devlet gibi cömert davranacak mı?

Firmaların değişen iş gücünün sağlık, varlık ve kariyer alanlarındaki ihtiyaçlarını yönetmeleri için teknoloji odaklı çözümler sunan ve danışmanlık veren Mercer, iş dünyasındaki ücret, zam eğilimleri ve yan haklar uygulamalarını ortaya koyan ‘2020 Ücret ve Yan Haklar Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Türkiye’den hızlı tüketim ürünleri, perakende, dayanıklı ürünler, enerji, teknoloji, ilaç, kimya ve kağıt, hizmet, üretim, lojistik, sigorta gibi farklı sektörlerden, ağırlıklı olarak uluslararası firmaların katılımı ile gerçekleşen araştırmanın sonuçlarına göre; özel sektörün 2020’de öngördüğü ücret artış oranı yüzde 16 olarak gerçekleşecek.

Lider insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı firması Mercer, iş dünyasındaki ücret ile yan haklarda genel eğilim ve uygulamaları ortaya koyan ‘2020 Ücret ve Yan Haklar Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Yıl sonu enflasyon tahminlerinin artmasıyla beraber güncellenen araştırmaya göre, özel sektörün 2020 için öngördüğü ortalama yüzde 16 olarak belirlendi.

Enflasyondaki artış 2019 yılında memur ve emekli maaşlarındaki artış oranına önceden yapılan anlaşmalar gereği otomatik olarak belirlenecek. Asgari ücretle çalışanların maaşlarına ise yüzde 15 oranında zam geldi. Peki, 2019 yılında özel sektör maaş zammı konusunda nasıl bir gelişme bekleniyor? Özel sektör çalışanları ne kadar zam alacak? Bu konuda henüz net bir açıklama ya da emare yok.

Dünya genelinde referans kabul edilen Korn Ferry Ücret Artış Beklentisi Raporu’nun 2020 yılına yönelik sonuçları bu konuda önemli ipuçları barındırıyor. 

irketin ücretlendirmeyle ilgili tüm hizmetlerini yöneten Korn Ferry Türkiye Dijital Ekip Lideri Kerim Ertem'in verdiği bilgilere göre globalde 25 binin üzerinde 20 milyondan fazla kişinin ücret verilerini elinde bulunduran şirket, Türkiye’de bin 580 şirketteki 785 binin üzerinde çalışanla ilgili verileri topluyor. Ücret bütçelerindeki artışla ilgili ankete ise bu yıl portföydeki 514 şirket katılmış. 

Şirketlerin “2020’de ücret artış bütçeniz nedir” sorusuna verdikleri cevap ortalama yüzde 15’lerde. 

2020 için planlanan ücret artış oranı Türkiye genelinde yüzde 15 olarak yerini korumaktadır. Ancak bazı sektörlerde bunun altına inebilir.

EN YÜKSEK ZAM VE DÜŞÜK ZAM HANGİ SEKTÖRDÜ

2020 yılında özel sektör maaş zammında en yüksek zamların yapılacağı ve en düşük zam veren sektörlerin hangileri olduğu da merak konusudur. Türkiye’de ücret artış bütçesi yüzde 12 ile en dar olan sektör inşaat, en yüksek sektör ise yüzde 17.5 ile ilaç. 

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 15 ZAM

Özel sektörün de içinde bulunduğu büyük bir kısım çalışanın maaşına yüzde 15 oranında zam gelmesinin ardından, asgari ücret dışında maaş alan özel sektör çalışanlarının maaşlarına yapılacak zamların ne kada yapılacağı merak konusu oldu. Normal şartlarda diğer çalışanlara da minimum yüzde 15 oranında zam yapılması gerekiyor.

Yorumlar

Vatandaş Kuşa döndü maaşlarımız.
Adem %25 zam yapsınlar saatlerce i anırırım.
Adem %25 zam yapsınlar eşekler gibi anırırım.