Çalıştıracak işçi bulamayan firmalar İstanbul'a taşınıyor

Mersin'de üretim makinelerini kullanabilecek işçi bulamayan bir fabrikalar üretim için İstanbul'un yolunu tuttu

Google Haberlere Abone ol
Çalıştıracak işçi bulamayan firmalar İstanbul'a taşınıyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 16 No’lu İnşaat Malzemeleri Üretimi ve Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Erol Berktaş, sektörde yetişmiş eleman bulamamaları nedeniyle üretimin büyük bölümünün şehir dışına kaymasından şikayetçi.

Berktaş, yaptığı açıklamada, gerek üretim bölümünde gerekse satışta teknik bilgisi yeterli personel bulamadıklarına belirterek, "İhtiyacımız olan inşaat malzemelerini üretecek makineleri kullanacak personelimiz olmadığı için makine yatırımını da bu makineyle gerçekleştirilebilecek üretimi de yapamıyoruz. Bunların hepsi zincirin birer halkası. Personel yoksa makine yok. Makine yoksa üretim yok. Biz de bu sorunun çözümü için mecburen şehir dışına yöneliyoruz. Sektörümüzde üretim yapmak isteyen arkadaşlarımız da yatırım için İstanbul gibi büyük şehirlere yönelmek durumunda kalıyor" dedi.

'FASONA BAŞVURMAK ZORUNDA KALDIK'

Bu durumun avantajını da dezavantajını da yaşadıklarına değinen Berktaş, nakliye maliyetlerinin eklenmesi nedeniyle Mersin’e getirdikleri ürünlerde fiyat artışı yaşanmasına rağmen İstanbul’dan Türkiye’nin her noktasına ulaşımın kolay olması nedeniyle farklı bölgelere ürün gönderirken nakliye avantajı yakalandığını söyledi. Berktaş, her zaman şehir dışına yatırım yapmanın mümkün olmadığını da kaydederek, zaman zaman fason üretime başvurmak durumunda kaldıklarına değindi.

'YETİŞTİRDİĞİMİZ ELEMAN PAYLAŞILMAZ OLUYOR'

Üretimde olduğu gibi inşaat malzemesi satışı gerçekleştiren firmaların da teknik personel bulmakta zorlandığını anlatan Berktaş, “Eğer bir personel bulup zaman içinde yetiştirecek olursak, sektörde yeterli eleman olmadığı için bu az bilgiye sahip personel paylaşılamaz kişi konumuna geliyor. Bu durum bir anda personelin maliyetini artırıyor ve bir süre sonra o kişiyi işyerinizde tutamaz oluyorsunuz" dedi.

Yorumlar