Black Friday'i 'Bereketli Cuma'ya çevirdik

Kara Cuma Nedir? Amerikalıların 'Black Friday' ifadesine Türk usülü dönüştürme devam ediyor. Türkiye'de büyük tepkilerle karşılanan bu ifade kısa sürede dönüştürüldü. Bazı firmalar "Şahane Cuma, Efsane Cuma" gibi ifadeler kullanırken, PTT AVM ise "Bereketli Cuma" ifadesini kullanarak kampanyaya bir şekilde katıldığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Black Friday'i 'Bereketli Cuma'ya çevirdik

Kara Cuma Nedir? Amerika'da 1932 yılından 1960'lı yıllara kadar her "Şükran Günü"nden sonraki ilk Cuma'da yaşanan alışeriş çılgınlığı, 1960'lardan sonra "Black Friday" olarak adlandırılmaya başlanmıştı. Black Friday isminin verilmesinin neden ise, 1961 yılında yapılan indirim kampanyaları nedeniyle Amerika'da günlük hayatın durma noktasına gelmesinden kaynaklanıyor. O günden sonra bu "Black Friday (Kara Cuma)" ismiyle bu alışveriş çılgınlığı devam etmiş. Ancak bu çılgınlığın Türkiye'ye ulaşması çok uzun sürmedi.

Son yıllarda Türkiye'de de bazı Avrupalı markaların da teşvikiyle Black Friday ismiyle kampanyalar düzenlemeye başladı. Ancak ne varki kampanyaya katılan firmalar Türkiye'nin örf ve adetlerini göz önünde bulundurmadılar. Müslümanlar için mübarek bir gün olan Cuma gününe "Kara Cuma" ifadesi kullanılması tepkiyle karşılandı. Bazı alışveriş merkezlerinde kampanya düzenleyen firmaların önünde eylemler düzenlendi. Özellikle geçen yıl birçok firmanın önünde protesto gösterileri düzenlendi. Bu tepkiler etkisini göstermiş olmalı ki, firmalar bu yıl farklı bir tavır içine girdi. 

Müslümanların hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak kampanya düzenleyen firmalar, Black Friday yerine farklı ifadeler tercih etmeye başladı. Bazı firmalar "Efsane Cuma", bazıları "Şahane Cuma" şeklinde ifadeler kullanarak kampanyaya katıldılar. 

PTT AVM de kampanyanın dışında kalmamak için ilginç bir yol izledi. O da Black Friday ifadesinin inadına "Bereketli Cuma" ifadesini kullanarak indirim kampanyasına katıldı.

Yorumlar