Basım Yayın ve Medya Sektörünün Geleceği MÜSİAD’da tartışıldı

MÜSİAD tarafından sektörün önde gelen temsilcilerinin katılımlarıyla Genel Merkez’de “Basım Yayın ve Medya Sektörü Buluşması” programı düzenlend

Google Haberlere Abone ol
Basım Yayın ve Medya Sektörünün Geleceği MÜSİAD’da tartışıldı

MÜSİAD tarafından sektörün önde gelen temsilcilerinin katılımlarıyla Genel Merkez’de “Basım Yayın ve Medya Sektörü Buluşması” programı düzenlendi

MÜSİAD tarafından Genel Merkez’de “Basım Yayın ve Medya Sektörü Buluşması” programı düzenlendi. Programa, Basım Yayın ve Medya Sektör Kurulu Başkanı Ömer Karatemiz, Eğitim, Kültür ve Yayın Komisyonu Başkanı Melike Günyüz, UTESAV Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Develioğlu, Türkiye’nin önde gelen STK’ları ve sektörün öncü isimleri katıldı.

Yayıncılık Faaliyetleri Dünya İle Yarışacak Düzeyde

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Basım Yayın ve Medya Sektör Kurulu Başkanı Ömer Karatemiz, Türkiye’deki yayıncılık faaliyetlerinin dünya standartlarında gerçekleştiğine dikkat çekti. Kağıt fiyatlarındaki artışa rağmen 2018 yılında geçen yıla nazaran artış gerçekleştiğini kaydeden Karatemiz şöyle konuştu:

“2018 yılı ülkemizin çeşitli ekonomik sıkıntılarla, yükselen döviz kuru ve faiz oranlarıyla karşı karşıya kaldığı; üretim, sanayi ve ticaretin çok olumsuz olarak etkilendiği bir yıl olarak geride kaldı.

İthal girdilerdeki fiyat artışları hammadde temininde, basım-yayın sektörü açısından kâğıtta ve baskı malzemesi maliyetlerinde ciddi artışlara yol açtı. Yaz aylarında oluşan karamsar ortam ile birlikte ödeme dengelerinde ciddi sıkıntılar yaşandı.

Çok ciddi sabit yatırım sahibi olan işletmeler, işleyecek hammadde temin etmekte sıkıntılar yaşadı. İç piyasa önemli ölçüde daraldı ve sadece iç piyasaya çalışan işletmelerimiz zor bir sürecin içerisine girdiler.

Yayıncılık alanında tüm bu zor koşullara rağmen 2018 yılında üretilen bandrol sayısı 410 milyon seviyesinde gerçekleşmiş ve bir önceki yılın rakamı olan 407 milyon sayısını aşmayı başarmıştır.

Fakat ekonomik açıdan sıkıntılı geçen süreç devam ediyor ve etkisi bir dönem daha devam edecek gibi gözüküyor. Bu zor şartlara rağmen, Basım-yayın sektörümüzün özelde Avrupa, genelde dünya ile rekabet gücünün var olduğunun da altını çizmemiz gerekiyor. Bu zor şartlarda bu rekabet gücümüzü koruyacak tedbirleri almak durumundayız. Daralan iç piyasa ortamına önümüzdeki dönemde ihtiyacımız olan şey uluslararası rekabet gücümüzdür.”

Çocuklara Yönelik Nitelikli Eserler Ortaya Koyulmalı

Eğitim, Kültür ve Yayın Komisyonu Başkanı Melike Günyüz ise yayıncılığın sorunları ve geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yayıncılıkla ilgili yasaların oluşturulması noktasında çalıştay yapılarak ilgili muhataplara iletilmesi gerektiğini belirten Günyüz, konuyla ilgili olarak “Kültür Ekonomisi” raporu hazırladıklarını da sözlerine ekledi. Günyüz,“Kitap fuarları, kitap evleri, satış sitelerinin yetersizliği sebebiyle oluşuyor. Fuarların sektörün üzerinde ciddi bir mali yükümlülüğü söz konusu. Bu noktada yayıncılık fuarlarının standartlarının belirlenmesi elzem.” dedi.

Çocuklara yönelik yapılan yayınlar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Günyüz; On binin üzerinde çocuk kitabı basıldığı halde yurt dışında ihracatını yaptığımız miktar oldukça az. Bu da üretilen kitapların niteliksizliğinden kaynaklanıyor. Bu minvalde, Milli Eğitim Bakanlığı nitelikli yayınlar konusunda daha seçici olmalı. Pedagojik olarak kitap içeriklerinin niteliği artırılmalı. Ayrıca kitap, öğretmen ve anne-baba ilişkilerinin iyi ölçülmesi gerekiyor. Kitapların üretimi ve nitelik eserlerin verilmesi konusunda daha kararlı ve nitelikli raporlarla hazırlık yapılmalı. Kütüphaneler sadece sınav hazırlığı yapan öğrencilerle doluyor. Kütüphanelerin esas işlevi sadece bu olmamalı aynı zamanda toplumun her kesiminden gidilip kültürel araştırma ve okumaların yapıldığı mekânlar olmalı.” diye konuştu.

Hami Okul Projelerinin Artırılması Elzem

Toplantıda konuşan Mehmet Develioğlu, sektörün geliştirilmesi adına yapılması gerekenler hakkında konuştu. Develioğlu; “ İTO hami okul projeleriyle sektörün gelişmesi adına önemli desteklerde bulunuyor.Hali hazırda iyi niyetlerle yapılan bu tür faaliyetlerin sayılarının artırılması gerekiyor. Tematik okul projeleri konusunda MÜSİAD’ın da öncülerinden olarak yer aldığı projelerin sayısının artırılması en büyük temennimiz.Bu bağlamda, sektörel paydaşların öncüsü olduğu projelerin diğer paydaşlara açık olmasını önemsiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar