İran'ın Ankara Büyükelçisi Fard:

- "İran devlet ve halkı, darbecilere karşı tutumunu gösterdi, başından itibaren yanınızda yer aldık. Türkiye, yeni bir silahla darbecilerin önünde durdu. Bu silah, uçak ve tanktan daha önemliydi, halkın gücüydü"

Google Haberlere Abone ol
İran'ın Ankara Büyükelçisi Fard:

İZMİR (AA) - İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taherian Fard, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında İran devleti ve halkının Türk halkının yanında yer aldığını söyledi.

İzmir Ticaret Odasında (İZTO) düzenlenen İran Bilgilendirme Toplantısına katılarak konuşma yapan Fard, Türk halkının darbecilere karşı son sözü meydanlarda söylediğini, halkın demokrasiye sahip çıkması ve cesaretinin takdire şayan olduğunu ifade etti.

İran'ın da başarısız darbe girişiminin başından itibaren Türkiye halkının yanında olduğunu vurgulayan Fard, şöyle devam etti:

"İran devlet ve halkı darbecilere karşı tutumunu gösterdi, şerif Türk halkının seçimine saygı gösterdi. Bu seçim demokrasi seçimiydi. Bu sürecin başından itibaren yanınızda yer aldık. Üst düzey yetkililerimiz sürekli temas halindeydi. Cumhurbaşkanımız Hasan Ruhani, İran'da büyük bir kalabalığın önünde yaptığı konuşmada artık bölgemizde darbeler döneminin sona erdiğini ifade etti. Türk halkı bunu gösterdi. Halklar artık sözünü sandıkta söylüyor. Türkiye, yeni bir silahla darbecilerin önünde durdu. Bu silah, uçak ve tanktan daha önemliydi, halkın gücüydü. Tebrik ediyorum. İnşallah yeni bir dönemin başlangıcı olur, bilhassa ikili ilişkilerimizi etkiler."

İki ülke cumhurbaşkanlarının karşılıklı ticaret hacmini yıllık 30 milyar dolar seviyesine çıkarma konusunda hedef koyduğunu, kendilerinin bu ortamın önünü açma görevinin bulunduğunu belirten Fard, ülke olarak devleti ticaret alanının dışına çıkarmak istediklerini, Türkiye'nin de bu anlamda başarılı bir tecrübeye sahip olduğuna bildirdi.

Büyükelçi Fard, İran'dan Türkiye'ye 1,6 - 1,7 milyon turistin geldiğini, Türkiye'den İran'a gelen turist sayısının ise çok düşük olduğuna değinerek, "Umarız bu turistik ziyaretler denge bakımından iki ülke arasında kabul edilebilir bir yere gelir." dedi.

- Üçüncü ülkelerde yatırım

İran'ın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Hamid Zadboom, İran ve Türkiye ekonomilerinin birbirini tamamlayan potansiyellere sahip olduğuna, iki ülke işadamlarının üçüncü bir coğrafyada işbirliği yapma imkanına sahip olduğuna işaret etti. Zadboom, İran'ın Afganistan ve Pakistan bölgesinde yaptığı karayolu ve demiryolu yatırımlarının Türkiye için de fırsatlar barındırdığını vurguladı.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise ambargonun kalkması sonrası İran'ın hemen her sektörde yatırıma ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Şimdi artık laf değil iş üretme zamanı. Yeni dönemde İran'da ve ülkemizde, özellikle de İzmir'de Türk ve İranlı işadamlarının ortaklık ve işbirliği yapmasını teşvik etmeliyiz." dedi.

Yorumlar