İran'da öğretmenler sokağa döküldü

İran'da öğretmenlerin eyleminde 9 kişi gözaltına alındı. Tahran başta olmak üzere birçok eyalette düzenlenen eylemlere binlerce öğretmen katıldı

Google Haberlere Abone ol
İran'da öğretmenler sokağa döküldü

İranlı öğretmenlerin kötü çalışma şartlarını ve düşük maaşları protesto etmek için ülke genelinde düzenlediği protestolarda en az 9 kişi gözaltına alındı.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'nın (Hrana) haberine göre, Eğitimciler Sendikasının çağrısıyla Tahran, Fars, Kürdistan, Ahvaz, Kirmanşah, Kuzey Horosan, Erdebil, Geylan, Hemedan, Huzistan, El-Borz, Kazvin ve Doğu Azerbaycan eyaletlerinde düzenlenen eylemlere aralarında emekli ve Milli Eğitim Bakanlığı çalışanlarının da bulunduğu binlerce öğretmen katıldı.

Eylemde öğretmenler, "çalışma koşullarının iyileştirilmesi, maaşlara zam yapılması ve tutuklu öğretmenlerin serbest bırakılması" gibi taleplerini dile getirdi.

Söz konusu eyaletlerdeki Milli Eğitim Müdürlükleri önünde toplanan eylemciler, tutuklu öğretmenlerin fotoğraflarını taşıyarak hükümet aleyhine sloganlar attı.

Emniyet güçlerinin müdahale ettiği Tahran, Yasuç ve Ahvaz'daki eylemlerde şu ana kadar 9 öğretmenin gözaltına alındığı belirtildi.

Eylemcilerin talepleri arasında "çalışan ve emekli öğretmenlerin maaşlarının iyileştirilmesi, tutuklu öğretmenlerin serbest bırakılması, anaokulu ve vekil öğretmenlerin kadroya alınması, hizmet kademesinde çalışanların maaşlarının iyileştirilmesi, parasız eğitim ve sınıfların en fazla 16 öğrenci kapasiteli olması" yer alıyor.

İran'daki cezaevlerinde "devlet aleyhinde propaganda" ve "öğretmenlerin grevine katılma" gibi suçlamalarla onlarca öğretmenin tutuklu bulunduğu belirtilirken, sendikalar haklarını talep eden öğretmenlere baskı uygulandığını savunuyor.

Yorumlar