"İran ABD ile Afganistan ve Irak'ta iş birliği yaptı"

- İran dini lideri Ayetullah Hamaney'in Başdanışmanı Velayeti, geçmişte ülkesinin ABD ile Irak ve Afganistan'da bazı konularda iş birliği yaptığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
"İran ABD ile Afganistan ve Irak'ta iş birliği yaptı"

İSTANBUL (AA) - İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, Tahran yönetiminin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Afganistan ve Irak'ta iş birliğine yönelik bazı görüşmeler yürüttüklerini açıkladı.

İran'ın yüksek tirajlı gazetelerinden İran gazetesine mülakat veren Velayeti, ülkesinin geçmişte ABD ile Irak ve Afganistan'da bazı konularda iş birliği yaptığını ifade etti.

Tahran'ın daha önce ABD ile birkaç kez görüşmeler yaptığını aktaran Velayeti, ancak ABD'nin müzakerelerde uzlaşılan konuların aksine hareket ettiğini dile getirdi.

Velayeti, İran'ın ABD ile ilk olarak Afganistan konusunda müzakereler yürüttüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"İran o sırada ABD'yle Birleşmiş Milletler (BM) bayrağı altında Taliban'la ortak mücadele hedefiyle görüşmeler yaptı. O görüşmeler sırasındaki temsilcimiz de o dönemde BM'deki daimi temsilcimiz (İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad) Zarif'ti. O sırada biz Pencşir vadisinde Taliban'a karşı duran Ahmed Şah Mesud'a destek veriyorduk. Afganistan'ın büyük bir bölümü Taliban'ın kontrolündeydi. O şartlarda İran olmasaydı Amerikalılar Afganistan'a giremezdi. Onlar Afganistan'a girme fırsatını yakalayana kadar görüşmelerden yararlandı ancak Afganistan'a egemen oldukları anda İran'ı şer ekseninin üç ülkesinden biri olarak nitelediler."

Irak konusunda da benzer hadiseler yaşandığını ifade eden Velayeti, "İran ve ABD, Saddam'ın düşüşünden sonra Irak'ta güvenliğin tesis edilmesine katkı sağlamak amacıyla görüşmeler yaptı. Ancak onlar yine bu görüşmelere bağlı kalmayarak kendi yollarını çizdiler." dedi.

Nükleer program konusunda da Washington yönetimini söylediklerinin aksine hareket etmekle suçlayan Velayeti, "Amerikalılar önce İran'ın nükleer haklarını tanıyarak yaptırımları kaldıracaklarına ilişkin mesaj gönderdiler. (ABD Başkanı Barack) Obama'nın İran'a mektubu ve gönderilen mesajlar bunları içeriyordu ancak elbette bunlar gerçekleşmedi." ifadelerini kullandı.

Velayeti, dini lider Hamaney'in yetkililerle son toplantısında, İran'ın anlaşmaya sadık kaldığını, karşı tarafın yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirttiğini ancak bunlara rağmen Hamaney'in, karşı taraftan iptal edilmediği müddetçe nükleer anlaşmanın uygulanması konusundaki müzakerelerin sürdürülmesi gerektiğini vurguladığını açıkladı.

Yorumlar