Irak'ta özel yetkili mahkeme talebine ret

Irak Federal Mahkemesi DEAŞ'lıların yargılanması için "özel yetkili mahkeme" talebini reddetti

Google Haberlere Abone ol
Irak'ta özel yetkili mahkeme talebine ret

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), terör örgütü DEAŞ mensuplarının işledikleri suçlar nedeniyle yargılanmaları için özel yetkili mahkeme kurulması yönündeki taleplerinin Irak Federal Mahkemesi tarafından reddedildiğini bildirdi.

IKBY Adalet Bakanı Fersed Ahmed, yaptığı yazılı açıklamada, Erbil yönetiminin, DEAŞ'lıların işlediği suçlara bakacak özel yetkili mahkeme kurulması ve cinayet, işkence gibi eylemlerle suçlanan teröristlerin burada yargılanması talebinde bulunduğunu belirtti.

Ancak bu talebin Irak'ın en yüksek yargı organı olan Federal Mahkeme tarafından reddedildiğini aktaran Ahmed, reddedilme gerekçesine ilişkin ise bilgi vermedi.

IKBY'nin 2 yıldır DEAŞ'lı teröristlerin işlediği suçları belgelendirmeye çalıştığına işaret eden Ahmed, yüksek mahkemenin kararına itirazın mümkün olmadığını ancak görüşlerini ifade etmek için başka fırsatları değerlendireceklerini kaydetti.

IKBY Meclisi, 28 Nisan'da DEAŞ'lı teröristlerin IKBY'de işlediği suçlara bakacak özel ceza mahkemesi kurulmasına yönelik yasa tasarısını onaylamıştı. Tasarının IKBY Meclisinde onaylanmasının ardından mahkemenin kurulması bekleniyordu.

- IRAK'TA DEAŞ'A KARŞI MÜCADELE

Terör örgütü DEAŞ, 2014'te Irak'ın Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamamı ile Diyala ve Kerkük illerinin bir kısmını ele geçirmiş, söz konusu bölgeler yıllar içinde örgütten geri alınmıştı.

Dönemin Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 9 Aralık 2017'de DEAŞ'a karşı zafer kazanıldığını duyurmuştu.

Irak'ın DEAŞ'tan temizlenmesinin üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmesine rağmen söz konusu vilayetlerin kırsal bölgelerinde örgütün saldırıları sürüyor.

Yorumlar