Irak Arap ülkelerini, Yunanistan batı ülkelerini Türkiye'ye karşı çağırdı

Türkiye'ye karşı doğuda da batıda düşmanca tavırlar giderek artıyor. Türkiye'yi Akdeniz'de istemeyen Yunanlar, batılı ülkeleri; Kandil'deki teröristlere karşı düzenlenen operasyonlardan rahatsız olan Irak ise Arap ülkelerini desteğe çağırıyor.

Google Haberlere Abone ol
Irak Arap ülkelerini, Yunanistan Batı'yı çağırdı

Türkiye'ye karşı hem doğuda hem batıda düşmanca tavırlar giderek artıyor. Terör örgütlerine yönelik operasyonlardan rahatsız olan Irak yönetimi Arap ülkelerini desteğe çağırırken; Türkiye'nin Akdeniz'deki varlığından rahatsız olan Yunanistan ise batılı ülkelerden yardım istiyor. Her iki tarafa da anında destek veren ülkelerin başında ise Fransa geliyor. Fransa'nın Libya'da da Türkiye'ye karşı düşmanca tavırlar içerisinde olması ise herkes tarafından biliniyor. 

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, PKK terör örgütüyle toplantıdan dönen ikisi subay olmak üzere üç Iraklı askerin öldüğü TSK operasyonundan sonra Türkiye’ye karşı Arap ülkelerinden yardım istedi.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed el-Sahaf tarafından yapılan açıklamada, Bakan Hüseyin’in Mısırlı mevkidaşı Semih Şükri, Ürdünlü mevkidaşı Eymen Safadi, Suudi Arabistanlı mevkidaşı Prens Faysal bin Ferhan, Kuveytli mevkidaşı Ahmed Nasır es-Sabah ve Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebul Geyt ile temasa geçtiği, operasyonun detaylarını paylaştığı ve Ankara’ya karşı diplomatik destek istediği bildirildi.

Iraklı bakanın ayrıca, “Türkiye’nin bu ihlallerini durdurmak ve Irak topraklarını işgal eden güçlerini geri çekmesini mecbur kılmak için” ortak tutum alma çağrısı yaptığı vurgulandı.

İLK DESTEK TÜRKİYE DÜŞMANI FRANSA'DAN

Irak'ın çağrısına ilk destek ise Akdeniz'de ve Libya'da Türkiye aleyhine faaliyetler yürüten Fransa'dan geldi. Fransa Dışişleri Bakanlığı Irak askerlerine yönelik TSK operasyonunun sert şekilde eleştiren bir açıklama yaparak “bu ciddi olayın tam olarak nasıl geliştiğine dair hiçbir noktanın karanlıkta kalmaması gerektiği” belirtildi.

Açıklamada, Fransa’nın “Irak’ın egemenliğine derinden bağlı olduğu” belirtilerek Fransa hükümetinin Irak’ın egemenliğine yönelik her tür ihlali kınadığı kaydedildi.

YUNANİSTAN AVRUPA VE ABD'DEN YARDIM İSTİYOR

Öte yandan Türkiye'nin Akdeniz'deki varlığından rahatsızlık duyan Yunanistan ise ABD ve Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye karşı harekete geçmelerini istiyor. Yunanistan'a şu ana kadar açık desteğini ilan eden ülke Fransa oldu. ABD ise diplomatik temaslar yoluyla şimdilik Yunan tarafında olduğunu gösteriyor. Ayrıca ABD Türkiye'nin Akdeniz'deki faaliyetlerinden rahatsız olduğunu da daha önce Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla açıklamıştı. 

Gerilim devam ederken ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yunanistan'a giderek durum değerlendirmesi yaptı. Pompeo ile Yunan mevkidaşı Nikos Dendias arasında Viyana'da yapılan görüşmede Doğu Akdeniz'deki tansiyonun düşürülmesi gerektiği vurgusu yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Pompeo ile Dendias arasında Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleşen görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Bakan Pompeo ile Bakan Dendias güçlü ABD-Yunan ikili ilişkilerini ve Doğu Akdeniz'deki tansiyonun acilen düşürülmesi gerektiği konusunu ele aldılar." ifadesine yer verildi.

Yunan yönetimi, Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz meselelerini müzakere etme, sorunlara hakça çözümler geliştirme teklifine yanaşmazken, son yıllarda deniz yetki alanları konusunda Kıbrıs Rum kesimi ve bazı bölge ülkeleriyle tek taraflı adımlar atmaya devam ediyor.

Türkiye, son dönemde söz konusu tek taraflı adımlara karşı kendi tedbirlerini almakta kararlı olduğu mesajını yineliyor.

AB YUNANİSTAN'A İSTEDİĞİNİ VERMEDİ

Öte yandan Yunanistan, Türkiye'ye karşı acil toplantıya çağırdığı AB ülkelerinden istediği desteği bulamadı. Türkiye'nin NAVTEX ilanı sonrası AB'yi acil toplantıya çağıran Yunanistan, bir sonuç alamadı. AB üyelerinden Türkiye'yi kınama talebi Almanya başta olmak üzere birçok üye ülke tarafından reddedildi.

Yunanistan'ın istediği desteği alamamasının en büyük nedeni Almanya. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün görüştüğü Almanya Başbakanı Angela Merkel, konunun diplomatik yollardan çözümünden yana tavır takınmıştı. Almanya, Türkiye-Yunanistan gerilimi sonrası Fransa'nın Doğu Akdeniz'deki askeri varlığını arttırma kararından rahatsız. Berlin bu konuda Fransa'yı 'gerilimi tırmandıracak adımlardan uzak durmaya' çağırıyor. 

ÇAVUŞOĞLU, ABD'Lİ MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞECEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri ele alacak. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, iki bakan, pazar günü Dominik Cumhuriyeti'nde bir araya gelerek, Doğu Akdeniz'de yaşanan son durumu değerlendirecek.

Bugün Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüşen Pompeo, Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşürülmesi gerektiği vurgusu yapmıştı. Çavuşoğlu ise İsviçre'de yaptığı basın toplantısında, Türkiye'nin bölgedeki tüm meselelerin diyalogla, barışçıl yoldan çözülmesinden yana olduğunu belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:

"Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan) da 'Tüm ülkelerle oturup Doğu Akdeniz'de herkesin kabul edebileceği, hakça paylaşım konusunda iş birliğine ve anlaşmaya varız.' dedi ama Yunanistan 'Kuralları ben belirlerim, ondan sonra gel oturalım.' diyorsa bu böyle işlemez. Bunun da hem masada hem sahada işlemeyeceğini gösterdik."

Yorumlar

Sezer Dostca bi ülke kaldımı