İplikçi Nedim kimdir, gerçekte kim, İsmail İncekara neden öldü?

İplikçi Nedim kimdir, gerçekte kimi temsil ediyor, Kurtlar Vadisi'nin unutulmaz karakteriydi. Karakteri canlandıran oyuncu İsmail İncekara hayatını kaybetti. İplikçi Nedim karakteri Nesim Malki'yi mi canlandırıyordu? Nesim Malki'yi kim öldürdü, Erol Evcil azmettirici olarak yargılanmıştı.

Google Haberlere Abone ol
'İplikçi Nedim' hayatını kaybetti

İplikçi Nedim kimdir, gerçekte kimi temsil ediyordu, İsmail İncekara'nın canlandırdığı karakterin gerçek hayattaki karşılığı kimdi soruları uzun yıllardır merakla soruluyordu. İplikçi Nedim karakterini canlandıran oyuncu İsmail İncekara hayatını kaybedince soru tekrar gündeme geldi. 

Türkiye'nin en uzun soluklu televizyon dizilerinden "Kurtlar Vadisi"nin unutulmaz karakterlerinden biri de "İplikçi Nedim" karakteriydi. Farklı bir şiveyle konuşması, mafya dünyasına parasıyla hükmetmesi, birçok insanın parasını tefecilik yöntemiyle alması gibi olayların baş aktörü "İplikçi"nin gerçek hayatta kim olduğu merak ediliyordu.

Aslında Türkiye'nin yakın tarihini bilenler "İplikçi Nedim" ismini ve yaptığı işi gördüğü anda kimi temsil ettiğini anında anlıyordu. Yakın tarihin faili meçhul cinayetlerinden birine kurban giden o isim kimdi, kim tarafından öldürüldü soruları da uzun yıllardır cevap bekliyor. Sözünü ettiğimiz isim ünlü Yahudi iş adamı Nesim Malki'yidi. Türkiye uzun yıllar "Nesim Malki" cinayetini basında duydu. Hatta cinayetin failleri ve azmettiricisi olarak yargılanan isimler de oldu. Onlardan biri de kamuoyu tarafından yakından bilinen Alaattin Çakıcı'nın yakın arkadaşı olduğu belirtilen Erol Evcil'di.

İPLİKÇİ NEDİM KARAKTERİNİ CANLANDIRAN OYUNCU ÖLDÜ

'İplikçi Nedim' rolüyle hafızalara kazınan oyuncu İsmail İncekara, hayatını kaybetti. Vefat haberin, duyuran Zafer Algöz, "Başımız sağ olsun" ifadelerini kullandı. 'Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu', 'Dar Alanda Kısa Paslaşmalar' ve 'Kurtlar Vadisi' gibi yapımlarla tanınan usta oyuncu İsmail İncekara, 72 yaşında hayatını kaybetti.

Acı haberi Twitter hesabından duyuran Zafer Algöz, "Kıymetli ağabeyim İsmail İncekara vefat etmiş. Güne böyle bir haberle başlamak içimize ateş düşürdü. Başımız sağ olsun dostlar" ifadelerini kullandı. İncekara'nın neden öldüğüne dair ise bir açıklama yapılmadı.

İSMAİL İNCEKARA KİMDİR?

1950 yılında Bursa'da dünyaya geldi. Çocukluğu Sakarya ve Kanlıca'da geçti. Kabataş Lisesi'nde yatılı olarak okudu. İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nde başladığı yüksek öğrenimini Ankara Devlet Konservatuvarı yüksek bölümünde tamamladı. Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçı kadrosunda görev yapmaya başladı. İstanbul Devlet Tiyatrosu kurulduktan sonra İstanbul'a tayin oldu.

2000-2001 Sezonunda yardımcı rolde yılın en başarılı erkek oyuncusu dalında Afife Tiyatro Ödülü'nü kazanmıştır. Tiyatroda aktörlüğünün yanı sıra Sinema, televizyon ve seslendirme çalışmaları da yapmıştır. Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu adlı sinema filmleri, Kurtlar Vadisi, Deli Yürek, Hayat Bağları adlı diziler yer aldığı çalışmalardan bazılarıdır.

İPLİKÇİ NEDİM GERÇEKTE KİMDİR?

Kurtlar Vadisi'ndeki senaryoya göre İplikçi Nedim Musevi kökenlidir. Görünürdeki işi tekstil, özellikle de iplik satışıdır. Bu yüzden "İplikçi Nedim" olarak da bilinir. Ancak asıl işi tefeciliktir. Musevi aksanlı konuşması ve beklenmedik anlarda yaptığı esprileriyle ("O günler geçti caniiim. PUT-İN Çeçen out... Değil? Sen şu Nedim kuluna, Şubat bitmeden Şabat'ı gösterdin kuzuuum!") seyirciyi kendine bağlamıştı.

Kurtlar Vadisi'ndeki macerasında sık sık "canı ile paracıkları arasında tercih yapmak" durumunda kalır. Ayrıca dizide, kendisi hakkındaki slogan şöyledir: "Derler ki, vadide kasasına inmeyen şey, yüreğine iner!" Bu karakterin, Ören Bayan firmasının sahibi olan Nesim Malki'yi temsil ettiği ileri sürülmektedir.

NESİM MALKİ KİMDİR?

Nesim Malki 5 Temmuz 1952 tarihinde Edirne'de dünyaya geldi. 

Yahudi asıllı Türk iş insanı ve tefecidir.

İplikçi Nedim kimdir, gerçekte kimi temsil ediyordu
İplikçi Nedim kimdir, gerçekte kimi temsil ediyordu

 

Tunca Tekstil'in sahibi olan Bursalı iş adamı ve tekstilci Nesim Malki, piyasaya faizle para vererek tefecilik yapmasıyla tanınıyordu.

KKTC'de 1993 yılında Tunca Bank'ı kurdu ve Genel Müdürlüğüne Emlak Bank'ın eski Genel Müdürü Şükrü Karahasanoğlu'nu getirdi. Kısa bir süre sonra Bank Indosuez Türkiye'yi satın aldı. Ancak bu satış Hazine engeline takıldı. Bu arada Nesim Malki, 28 Kasım 1995'te Bursa'da Özdilek Tesisleri önündeki trafik ışıklarında düzenlenen ve faili meçhul kalan saldırı sonucu öldürüldü.

Malki'nin uyarılarına rağmen Sümerbank ihalesine giren ve 103.7 milyon dolara satın alan Hayyam Garipoğlu'nu desteklemesinin de ölümüyle ilişkisi olduğu ileri sürüldü.

Ölmeden bir süre önce Trabzonspor Kulübü başkanı Sadri Şener'in iflasına neden olmuştu.

Malki'den birkaç gün önce öldürülen Yener Kaya'nın da Malki ile ilişkili olduğu, kimi tekstil hisselerinin işlemlerini kontrol ettiği iddia edildi.

Malki cinayetiyle ilgili olarak yakalanan ilk kişi Mehmet Sümbül oldu.

EROL EVCİL CİNAYETİN AZMETTİRİCİSİ OLARAK YARGILANMIŞTI

Nesim Malki cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan isim Erol Evcil'di. Evcil, geçtiğimiz yıl infaz düzenlemesi sonrasında tahliye olmuştu. Nesim Malki cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan Erol Evcil hakkında Nisan ayında tahliye kararı verildi. Nesim Malki 1995 yılında Bursa'da kendi arabasının içinde ateş edilerek öldürülmüştü.

İplikçi Nedim kimdir, gerçekte kimi temsil ediyordu?
İplikçi Nedim kimdir, gerçekte kimi temsil ediyordu?

 

Bursalı işadamı Erol Evcil, infaz yasası düzenlemesi sonrası 16 Nisan 2020 tarihinde İzmir'de tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edildi. Evcil, bir dönem "Zeytin Kralı" olarak anılıyordu. Eze Zeytincilik'in eski sahibi Erol Evcil, 2015 yılından beri cezaevinde kara para aklamak ve organize suç örgütü yönetmekten bulunuyordu.

Alaattin Çakıcı'nın da yakın arkadaşı olan Erol Evcil, Yahudi iş adamı, tefeci Nesim Maliki cinayetinin azmettiricisi olduğu gerekçesiyle yargılandı ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Şimdi İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, Erol Evcil'le ilgili 18 sayfa dolusu 313'den fazla habere erişim engeli getirdi.

EROL EVCİL KİMDİR?

Erol Evcil 2 Mayıs 1966 yılında Bursa'nın Mudanya ilçesinde doğdu. "Zeytin Kralı" olarak bir dönem anıldı. Eze Zeytincilik firmasının eski sahibidir.

Erol Evcil, 25 Kasım 1995 yılında cinayete kurban giden Tunca Tekstil'in sahibi olan Bursalı iş adamı ve tekstilci Nesim Malki, cinayetinin azmettiricisi olarak yargılandı. Malki, piyasaya faizle para vererek tefecilik yapmasıyla da tanınıyordu.

Yorumlar