iPhone 14 Çin'de 'sokaklara' düştü

iPhone 14 Çin sokaklarında, kaldırımlarda işportadan satılıyor. Henüz yeni çıkmış Apple markasına ait bir cep telefonunu kaldırımlarda işportacıların elinde görenler hayret ediyor. Söz konusu ülke Çin olunca insanlar "sahte telefon" sanıyor; ancak değil. Birebir iPhone 14'ün kendisi.

Google Haberlere Abone ol
iPhone 14 Çin'de 'sokaklara' düştü

iPhone 14 telefonu Çin caddelerinde ve sokaklarında kaldırımlara kurulan tezgahlarda satılmaya başladı. Henüz yeni çıkmış bir modelin, üstelik de dünyaca ünlü Amerikan markası Apple ürünlerinin caddelerde işportacılar tarafından satıldığını görenler ise hayretler içerisinde kalıyor. Kaldırımlarda sıra sıra dizilmiş satılan iPhone 14'leri görenler sahte sanıyor. Ancak gerçekten de bu telefonlar birebir orijinal. Peki, nasıl oluyor da henüz yeni çıkmış bir Apple telefonu sokaklarda işportacılara düşebiliyor. İşte işin sırrı:

Apple ürünlerinin Çin sokaklarında işpotaya düştüğünü gösteren fotoğraflar Çin medyasında yer aldı. Çin basını oldukça ilgi çekici bazı fotoğraflar paylaştı. Yayınlanan görüntüler iPhone 14'le dolu bir bavulla kaldırımda oturan genç bir adamı gösteriyor. Fotoğraf Shenzhen'deki resmi Apple Store mağazasının yakınında çekildi. Gelelim hikayeye.

iPhone 14 Çin'de 'sokaklara' düştü
iPhone 14 Çin'de 'sokaklara' düştü

 

iPhone 14 modeli satışa başladığı andan itibaren Çin'deki Apple Store mağazalarında kilometrelerce kuyruklar oluştu. Kuyruklara girenler iPhone 14 almak için saatlerce bekledi. Kalabalığı görenler ise gözlerine inanamadı. Ülke genelindeki Apple mağazalarının önünde toplanan karaborsacılar ise iPhone 14 ve iPhone 14 Pro almayı başaran kişilere, cihazlarını daha yüksek bir fiyata satın almayı teklif ediyor. Bunu kabul edenler de daha yeni aldıkları iPhone 14'ü perakende fiyatının üzerinde bir rakama bu kişilere satıyor.

iPhone 14 Çin'de 'sokaklara' düştü
iPhone 14 Çin'de 'sokaklara' düştü

 

Fırsatçılar bu şekilde topladıkları cihazları iPhone 14 bulamayan veya kuyruklarda beklemek istemeyen alıcılara çok daha yüksek fiyata satıyor. Genç adamın bavulunda en az 30 adet iPhone 14 var. Söz konusu cihazların toplam maliyeti 35 bin dolar (Çin'de 1.150 dolardan başlıyor). Aynı zamanda bavulda sadece Pro modellerinin yer aldığını görüyoruz.

iPhone 14 Çin'de 'sokaklara' düştü
iPhone 14 Çin'de 'sokaklara' düştü

 

Şu anda Çin'de 1 TB depolama alanına sahip iPhone 14 Pro Max için talep edilen ekstra ücret 600 dolara kadar çıkıyor. Vurguncular, 128 GB'lık temel sürüm için ise daha insaflı davranarak 200 dolar fazla para istiyorlar. Resmi Apple Store'larda stokların tükenmesi nedeniyle bu iş modeli Çin'de gayet başarılı bir şekilde yürütülüyor.

APPLE BELLEK İÇİN ÇİN'E YÜZÜNÜ DÖNDÜ

Apple’ın bugüne kadar depolama belleği konusunda Çin’e pek bakmadığı bilinir. Genelde Japon ve Güney Koreli üreticileri tercih eden Apple yeni dönemde listeye Çinli bir üreticiyi de dahil ediyor.

ABD’nin engellemelerine rağmen Çin yonga konusunda kendisini geliştirmekte kararlı. Devlet destekli Yangtze Memory Technologies Corp. yakın dönemde Lexar’a TLC NAND modülleri tedarik ederek dikkat çekmişti.

Kendisine ait SSD ürünleri de olan YMTC girişimi Xtacking 3.0 istifleme teknolojisi sayesinde 2400 MT/s arayüz hızlarına ulaşan 3D NAND bellekler üretmeye başladı. Apple da YMTC belleklerinden tatmin olmuş olacak ki iddialara göreiPhone 14serisi için tedarik etmeye başladı.

Böylece Apple’ın bellek tedarikçileri Kioxia, Samsung, SK Hynix ve YMTC şeklinde sıralanıyor. YMTC ilerleyen dönemde elde ettiği başarımlara göre iPad ve Mac ailelerine de genişleme şansı elde edebilir.


 

Yorumlar