iPhone 11 NFC özelli var mı?

iPhone 11 NFC özelli var mı, varsa nereden nasıl aktif edilir, kullanmanın bir zararı var veya tehlikeleri var mıdır? Akıllı cep telefonlarındaki hızlı ödeme sistemlerinde her zaman riskler var.

Google Haberlere Abone ol
iPhone 11 NFC özelli var mı?

iPhone 11 NFC özelli var mı, varsa nasıl ve nereden açılabilir soruları bu aralar merakla soruluyor. 

Apple markasının akıllı cep telefonu modellerinden iPhone 11'de NFC özelliği olup olmadığı ve nasıl aktif edileceği bazı kullanıcılar tarafından bilinmiyor. 

Peki, bu özellik nasıl aktif hale getirilebilir.

Öncelikle NFC kullanmadan önce bazı tehlike ve riskleri bilmeniz gerekiyor.

İşte NFC kullanımındaki riskler veya tehlikelerden bazıları: 

NFC, hem tüketicilere hem de işletmelere, çok az manuel müdahale gerektiren, kullanımı kolay bir teknoloji sağlar. Ancak, birkaç potansiyel güvenlik riski vardır.

1. Gizlilik

NFC teknolojisinin potansiyel gizlilik riskleri, kullanıcıları bilgisi dışında izlemek için bu teknolojiyi - özellikle Apple AirTag'leri - kullanan saldırganlar hakkında manşetlere yol açtı .

Tasarım gereği akıllı NFC etiketleri, cihazların izlenmesini sağlar. Örneğin, bir kişi bir cüzdana veya cüzdana bir etiket yerleştirirse, o öğenin konumu belirlenebilir. Bir kişinin şahsına veya mülküne bilgisi dışında bir NFC etiketinin yerleştirilmesi, gizlilik riski teşkil edebilir.

2. Ödeme işleme dolandırıcılığı

NFC özellikli ödeme yöntemleriyle ilgili bir risk, kötüye kullanım ve dolandırıcılık potansiyelidir.

Karttaki adla eşleşen bir kullanıcı imzası veya bir EMV çipi ve PIN ödemesi içeren geleneksel bir kredi kartı ödemesinin aksine, NFC ödemelerinde doğrulama için bu tür fazladan bir adım yoktur. NFC özellikli akıllı kartı kullanan kişinin kartın sahibi olduğunu doğrulamanın bir yolu yoktur.

3. Veri bozulması ve kurcalama

NFC, kısa mesafeli veri alışverişini etkinleştirmeye yardımcı olur. Ancak doğru şifreleme ve güvenlik kontrolleri olmadan bu verileri bozmak mümkündür.

Veri bozulması potansiyel olarak, veri alışverişini bir şekilde kurcalayan yetkisiz bir kart okuyucu cihazı ile olabilir - örneğin, temassız bir ödeme yöntemi kullanırken kullanıcının ekranında gösterilenden daha yüksek bir ödemeye yetki vermek.

4. Dinleme ve dinleme

Tasarım gereği, NFC kısa menzilli bir teknolojidir. Bu, bir veri alışverişindeki iki tarafın birbirine hemen fiziksel olarak yakın olması gerektiği anlamına gelir.

Kısa menzilde bile, bir tür ortadaki adam saldırısı olabilir. Burası, yetkisiz bir kişinin bir NFC alışverişini gizlice dinleyebileceği ve engelleyebileceği yerdir. Bu tür bir saldırı, hem daha uzun menzilli RFID hem de NFC tabanlı veri alışverişi için geçerli olabileceğinden, bazen RFID gözden geçirme olarak da adlandırılır.

5. Tekrar saldırıları

NFC tabanlı ödemelerin maruz kalabileceği bir diğer risk, oturum tekrarlama saldırılarıdır.

Bir oturum yeniden yürütme saldırısında, bir oturumda bir işlemi yürütmek için kullanılan bilgiler daha sonra ikinci bir işlemle bir kullanıcıyı dolandırmak için ikinci kez "tekrar oynatılır". Oturum tekrar saldırıları NFC'ye özgü değildir, ancak yine de olumsuz sonuçları olabilir.

6. Mobil kötü amaçlı yazılım indirmeleri

NFC, cihazdan cihaza veri aktarımlarını etkinleştirmek için de kullanılabilir.

Kötü niyetli bir kişinin veya cihazın, bir tüketici veya kurumsal cihaz için risk oluşturabilecek bir tür kötü amaçlı yazılım aktarmaya çalışması mümkündür.

Apple markasına ait hangi telefonlarda NFC var?

iPhone 13 ve Pro
iPhone 12 Tüm Modeller
iPhone 11 ve Pro
iPhone XS – XS Max Modelleri
iPhone X ve XR Modelleri
iPhone SE, 8, 8 Plus Modelleri
iPhone 6, 6 Plus, 7, 7 Plus Modellerinin Tümü

Ayarlar kısmına sonrada da kontrol merkezi buradan da "NFC etiket okuycu" bölümünü bulun. Buradan + işaretine tıklayarak NFC özelliğini aktif hale getirebilirsiniz.


 

Yorumlar