İngiltere Savunma Bakanı'ndan Türk SİHA'larına övgü

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Türk SİHA’larının Suriye’de ve Libya’daki başarılarına dikkat çekti. Wallace, "Bu iddiaların sadece yarısı doğru olsa bile sonuçları oyunun değişmesidir." dedi

Türk insansız hava araçlarının Libya ve Suriye'de gösterdiği başarılara dikkat çeken İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Bayraktar TB2'leri örnek gösterdi. 

Hava ve Uzay Gücü Konferansı'nda konuşan Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace, konuşmasının devamında Baykar Makina tarafından geliştirilen insansız hava araçları Bayraktar TB2'lere geniş yer verdi.

İngiliz Bakan, "Başkalarının derslerine bakmamız gerekiyor. Türkiye'nin 2019 ortasından beri Bayraktar TB-2 İHA'larını kullandığı Libya'da nasıl faaliyet gösterdiğine bakın." ifadelerini kullandı.

İKİ NAKLİYE UÇAĞI İMHA ETTİ

Bayraktar TB2'lerin Libya'da cephe hatları, tedarik hatları ve lojistik üslerine karşı istihbarat, gözetim ve keşif ve hedefleme operasyonlarını yürüttüğünü belirten Wallace, "Geçen yıl Temmuz ayında Libya Ulusal Ordusu'nun kontrol ettiği Jufrah havaalanına birkaç komuta ve kontrol merkezinin yanı sıra iki nakliye uçağı imha etti." dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü operasyonları da değerlendiren Wallace, burada kullanılan Elektronik Harp (EH) sistemi Koral ve silahlı insansız hava araçları Bayraktar TB2'lere dikkat çekti. Wallace, harekat sırasında Türkiye'nin kendi ürettiği akıllı mühimmatlarla Esed rejimine ait tankları, zırhlı araçları ve hava savunma sistemlerini durdurmak için kullandığını söyledi. 

SONUÇLARI OYUN DEĞİŞTİRİCİ

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü harekatlara ait raporlara göre "Esad rejimi 3 bin asker, 151 tank, 8 helikopter, 3 insansız hava aracı, 3 savaş uçağı, 8 hava savunma sistemi ve diğer askeri teçhizat ve tesisler arasında bir karargahı ağır kayıplar verdi." diyen Wallace, bu iddiaların sadece yarısının doğru olsa bile sonuçlarının oyun değiştirici olduğunu kaydetti. 

PROTECTOR 2024 YILINDA HİZMETTE OLACAK

Kendi insansız hava araçlarını üretmen için 65 milyon euro değerinde bir anlaşma imzaladıklarını kaydeden Wallace, ABD üretimi MQ-9 Reaper'ın yerine geliştirilen Protector insansız hava aracı ile büyük bir vites değişimi yaşanacağını kaydetti. Wallace, Protector hava aracının 2024 yılına kadar hizmette olması beklendiğini söyledi.