İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, Libya değerlendirmesi için özür dilemedi

LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Libya hakkında tepki çeken sözleri için özür dilemeyi reddetti.Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nda milletvekillerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Johnson’a, ay...

Google Haberlere Abone ol
İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, Libya değerlendirmesi için özür dilemedi

LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Libya hakkında tepki çeken sözleri için özür dilemeyi reddetti.

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nda milletvekillerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Johnson’a, ay başında katıldığı bir toplantıda Libya’nın Sirte kenti için kullandığı "Bir İngiliz iş adamı grubu var… Sirte’yi yeni Dubai yapmak için parlak bir vizyona sahipler. Tek yapmaları gereken cesetleri ortadan kaldırmak." sözlerinden dolayı özür dilemesi çağrısında bulunuldu.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi milletvekili Fabian Hamilton, Johnson’a Libyalı yekililerin gösterdiği tepkiyi hatırlatarak İngiliz bakanın Libya’da terör örgütü DEAŞ’la savaşırken ölen gençlerin ailelerinden özür dilemesini istedi.

Özür dilemeyi reddeden Johnson, "Bu parlamentonun yapabileceği en iyi şey, hükümetin Libya'ya ve Sirte'ye güvenlik getirme çabasına destek vermektir. Libya’da DEAŞ’la savaşırken ölenleri ancak böyle onurlandırabiliriz. Bu ülke için izlenecek yol bu ve biz de bunu teşvik ediyoruz." diye konuştu.

Johnson, kendisini özür dilemeye çağıranları ise "siyasi skor peşinde" olmakla ve Libya’daki durumu önemsizleştirmekle suçladı.

- Libya da "özür" talep etti

Johnson, ay başında Manchester’da yapılan Muhafazakar Parti kongresi kapsamındaki yan toplantılardan birinde Libya ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, şunları söylemişti:

"Libya'ya bakıyorum, inanılmaz bir ülke. Bembeyaz kumlar, güzel deniz, Sezar'ın sarayı, biliyorsunuz, gerçek bir saray bu. İnanılmaz bir yer. Gerçek bir potansiyeli ve her türlü teknolojiye hevesli parlak gençleri var. Bir grup İngiliz iş adamı var, Kaddafi'nin yakalandığı ve infaz edildiği yerin yakınındaki Sirte sahiline yatırım yapmak isteyen harika adamlar. Sirte'yi yeni Dubai yapmak için parlak bir vizyona sahipler. Tek yapmaları gereken cesetleri ortadan kaldırmak."

Johnson'ın sözleri hem muhalefetin hem de kendi partisinin milletvekillerinin tepkisini çekmişti.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz es-Serrac da Johnson'ın Libya ile ilgili sözlerinin "kabul edilemez ve garip" olduğunu söylemişti.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclis Dış İlişkiler Komisyonu da Birleşik Krallık hükümetinin Libya'dan "özür" dilemesini istemişti.

Sirte kenti, 2015 yılı başında DEAŞ'ın eline geçmiş, ardından ABD kuvvetleri ile UMH’ye bağlı güçlerin operasyonları sonucunda Aralık 2016'da örgütten kurtarılmıştı. Şehirden kaçan DEAŞ militanları ise çöllere doğru çekilmişti.

Libya'da 42 yıl hüküm süren Muammer Kaddafi, ülkede yaşanan iç karışıklığın ardından 20 Ekim 2011'de Sirte'de öldürülmüştü.

Yorumlar