İngiliz regülatörden Pfizer’e 84,2 milyon sterlin ceza

- İngiltere’deki Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA) ilaç şirketi Pfizer’a, yüksek faturalandırma yaptığı gerekçesiyle 84,2 milyon sterlin ceza kesti

Google Haberlere Abone ol
İngiliz regülatörden Pfizer’e 84,2 milyon sterlin ceza

LONDRA (AA) – İngiltere’deki Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA) tarafından ilaç şirketi Pfizer’a 84,2 milyon sterlin ceza kesildiği açıklandı.

CMA’dan yapılan açıklamada ülkenin sağlık sistemine (NHS) anti epilepsi ilaçlarını yüksek fiyatla faturalandırılması nedeniyle ilaç şirketi Pfizer’ın 84,2 milyon sterlin ödemesine karar verildiği belirtildi.

İngiliz regülatör aynı zaman Flynn Pharma adlı dağıtımcı şirkete ise anti epilepsi ilacının fiyatının 2012 yılında artırması nedeniyle 5,2 milyon sterlin para cezası verdi.

İngiliz yayın kurumu BBC, İngiltere’de yaklaşık 48 bin epilepsi hastası için ödenen ilaç ücretinin 2012 yılındaki 2 milyon sterlin seviyesinden 2013 yılında 50 milyon sterline ulaştığını kaydetti.

CMA Soruşturma Komitesi Başkanı Philip Marsden konuya ilişkin olarak, “Şirketler açık bir şekilde binlerce insanın ihtiyaç duyduğu ilaçları yeniden markalama ile fiyat artırma fırsatı olarak görüp, kötüye kullanıyorlar. Bu inanılmaz fiyatlar NHS’e ve vergi mükelleflerine milyonlarca sterline mal oluyor.” dedi.

Pfizer’den karara ilişkin yapılan açıklamada ise regülatörün bulgularının doğru olmadığı öne sürülerek CMA’nın para cezasının temyize götürüleceği bildirildi.

Yorumlar