İmamlık şartları nelerdir, herkes imam olabilir mi?

İmam, cemaate namaz kıldıran kişi demektir. Bir kimsenin cemaate namaz kıldırabilmesi için kendisinde yedi şartın bulunması lazım.

Google Haberlere Abone ol
İmamlık şartları nelerdir, herkes imam olabilir mi?

İmamda bulunması gereken şartlar;

  1. Müslüman olmak.
  2. Ergelik çağına gelmiş olmak. (Ergenlik çağına gelmemiş bir çocuğun peşinde namaz kılmak caiz değildir.)
  3. Akıllı olmak. (Aklı başında olmayan kişinin namazı sahih olmadığı için böyle bir kimsenin imamlık yapması da caiz değildir. Deli ve sarhoş gibi.)
  4. Erkek olmak. (Erkeklerin kadına uyarak namaz kılmaları sahih değildir. Yani kadın, erkeklere imamlık yapamaz. Kadınların kendi aralarında cemaatle namaz kılmaları da mekruhtur. Şayet cemat halinde kılacak olurlarsa imamlık yapan kadın önde değil, aralarında durur.
  5. Namaz sahih olacak kadar Kur'an ezberlemiş olmak.
  6. Kendisinde bir özür olmamak. (Özürlü olan kişinin zarurete binaen kendi namazı sahihtir, başkasına imam olamaz. Anca kendisi gibi aynı özrü taşıyana namaz kıldırabilir. Peltek olan kimse, peltek olmayana imamlık yapamaz.)
  7. Namazın şatlarından birinin ortadan kalkması.

Mesela, necasetten temizlik namazın şartlarındandır. Üzerinde namaza engel olacak miktarda pislik olup da onu temizleyecek bir şey bulamayan kimse, temiz olan bir kişiye imam olamaz. 

Bir yerde görevli imam bulunmadığı takdirde toplanan cemaate, içlerinden biri imamlık yapar. Böyle bir durumda imamlık yapabilecek veya imamlık yapmak isteyen kişiler birden çok olursa, imam olacak kimsede saydığımız şartlardan başka bir takım niteliklerde aranır.

Namaza ait hükümleri en iyi bilen imam olmaya daha laiktir. Bunda değişiklik olursa Kur’an okumayı daha iyi bilen, bunda da eşitlik olursa haramlardan ve şüpheli şeylerden daha çok sakınan, aynı seviyede kimselerin bulunması halinde sırasıyla, daha yaşlı, ahlakı daha iyi, yüzü daha güzel, daha şerefli bir soya sahip, sesi daha güzel ve üstü başı daha temiz olan tercih edilmelidir. Bunların hepsinde eşitlik olursa aralarında kur'a çekilir.

Yorumlar