İlber Ortaylı izdihamı, salona sığmadılar

Antalya Valililiği Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen organizasyonla kente gelen İlber Ortaylı izdihama neden oldu. Ortaylı'nın konferans verdiği salonun merdivenleri bile doldu taştı, vatandaşlar dışarıda kurulan dev ekranlardan ünlü tarihçiyi dinledi.

Google Haberlere Abone ol
İlber Ortaylı izdihamı, salona sığmadılar

Antalya’nın fethinin 811’inci yıldönümü nedeniyle konferans veren Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı dinlemeye gelenler 1500 kişilik salona sığmadı. Salon dışında da 500’ü aşkın kişi sandalyeler ve yerlerde oturarak Ortaylı’yı sinevizyondan dinledi. Prof. Dr. Ortaylı, burada yaptığı konuşmada, “Siz düşünün ki Türkiye 12’nci asırda oluşumunu tamamlıyor. Onun için Türkiye’nin etnogenetik yapısının değişimini dünya kolay hazmedemez" diye konuştu.

Antalya’nın fethinin 811’inci yıldönümü nedeniyle Prof. Dr. İlber Ortaylı, Antalya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen Fetih Konferansı’na konuşmacı olarak katıldı. AKM Aspendos Salonu’nda düzenlenen konferansa ilgi yoğun gördü. 1500 kişilik salonun merdivenlerinin dahi dolduğu konferansı 500’ü aşkın kişi de AKM önünde kurulan sinevizyondan takip etti. Salona giremeyen dinleyiciler için dışarıda oluşturulan sandalyeler de dolarken, onlarca kişi de yerlere oturarak Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı dinledi.

Prof. Dr. Ortaylı’nın konferansına Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Ak Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç, Garnizon Komutanı Piyade Albay Tahir Savran, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Cengiz Yıldız, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar gibi protokol üyelerinin de ilgi gösterdi.  

Antalya’nın tarihinin fevkalade önemli olduğunu belirten Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk arkeoloji uzmanlarının çalıştığı ilk bölge olduğunu kaydetti. Antalya’nın kıyıda, köşede, gölgede kalan bir Selçuklu-Osmanlı dönemi olduğunu ve bunun maalesef hem bölge sakinlerinin hem de Türk tarihçiliğinin hafızasında pek yer etmediğini söyledi. Şehrin Helenistik devirden sonra ortaya çıkan bir yer olduğunu belirten Prof. Dr. Ortaylı, M.Ö. 3’üncü asrın sonundan itibaren kurulup gelişen bir yer olduğunu ve öncesinde de burada yerleşme olduğunu, Antalya’nın taşıdığı ismin de zaten Kral Attalos’un ismi olduğunu anlattı.

"Türkiye 12’nci asırda oluşumunu tamamlıyor"

Türklerin Anadolu’nun son fatihleri ve çok geç fatihler olduğunu dile getiren Prof. Dr. İlber Ortaylı, 12’nci asırda dünyanın yeni etnik ve yerleşim coğrafyasının oturduğunu söyledi. Avrupa ülkelerinin 5-6’ncı yüzyıllarda oluşumunu tamamladığı kaydeden Prof. Dr. Ortaylı, “Siz düşünün ki Türkiye 12’nci asırda oluşumunu tamamlıyor. Onun için Türkiye’nin etnogenetik yapısının değişimini dünya kolay hazmedemez. Bu size bir slogan olarak değil, olayı anlamanız içindir. Soğukkanlı bakarsanız bu kolay hazmedilebilecek bir olay değil. Nitekim İslam dünyası bile bir parçacık uyanmaya başladığında orada 7 asırdır oturan Endülüs medeniyetinin İspanyollar tarafından silinmesini ve itilmesini hazmedememeye başladı” dedi.

Yorumlar