İklim mücadelesindeki önemi COP27'de ele alındı

Mısır Dışişleri Bakanı ve COP27 Dönem Başkanı Samih Şukri, "Bilim; eylem ve kararların uygulanmasındaki aciliyetin gözler önüne serilmesi için kritik öneme sahip kanıtlar ve veriler sağlayarak iklim sürecinde kilit bir rol oynuyor" dedi

Google Haberlere Abone ol
İklim mücadelesindeki önemi COP27'de ele alındı

Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde devam eden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı'nın (COP27) ilk tematik günü olan Bilim Günü'nün açılış panelinde, bilimin iklim mücadelesine katkıları konuşuldu.

COP27 Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, panele Mısır Çevre Bakanı Dr. Yasmine Fouad, Mısır Yüksek Öğrenim Bakanı Mohamed Ayman Ashour ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Başkanı Hoesung Lee katıldı.

"IPCC 6. Değerlendirme Raporu: Küresel İklim Eylemi Nasıl Hızlandırılır" adlı panelde konuşmacılar, iklim değişikliğinin insan kaynaklı olduğunu hatırlattı, küresel bilim ve akademi camiasından gelen uyarılara ve kararların uygulanmasını desteklemek için bilimsel veri ihtiyacına değindi.

Panelde konuşan IPCC Başkanı Hoesung Lee, "Bugünkü bilimsel çalışmalarımızın ilk tohumları binlerce yıl önce buraya ekilmişti. Antik Mısır'ın bu zengin mirası, matematik, yazı dili, bilim ve teknoloji anlayışımıza ve hakimiyetimize derin katkılarda bulundu. Bugün bilim topluluğu, insan kaynaklı iklim değişikliği konusunda hiç bu kadar emin ve net olmamıştı." diye konuştu.

"BİLİM, İKLİM SÜRECİNDE KİLİT BİR ROL OYNUYOR"

Açıklamada, Bilim Günü hakkında görüşlerine yer verilen Mısır Dışişleri Bakanı ve COP27 Dönem Başkanı Samih Şukri, "Bilim; eylem ve kararların uygulanmasındaki aciliyetin gözler önüne serilmesi için kritik öneme sahip kanıtlar ve veriler sağlayarak iklim sürecinde kilit bir rol oynuyor." ifadelerini kullandı.

Şukri, şunları söyledi:

"Tüm katılımcıların, tematik Bilim Günümüzden, bilime dayalı çözümler ve kimseyi geride bırakmayan uygulama planları bulmak için daha güçlü bir istekle ayrılacaklarını umuyoruz. Buzulların erimesi konusunda zamanı geri saramasak ve küresel emisyonları tersine çeviremesek bile, taahhütlerimizi ağırdan almaktan vazgeçebilir, hatta çözüm bulmak için bilimden yararlanarak iklim değişikliğinin bazı etkilerini engelleyebiliriz."

Zirve kapsamında düzenlenen Bilim Günü etkinliğiyle IPCC ve BM Çevre Programı (UNEP) tarafından bu yıl içinde yayımlanan raporlardaki sonuçların ve tavsiyelerin öne çıkarılması; iklim değişikliği ile ilgili bulguların, uygulayıcılar ve farklı paydaşlar tarafından panel ve etkinliklerde tartışılması amaçlanıyor.

Yorumlar