İkinci el araç alanlar dikkat: 500 bin ağır hasarlı araç piyasada temiz araç olarak satılıyor

Piyasada temiz araba olarak satılan ancak ağır hasarlı veya pert oldukları halde kayıtları bulunmayan 500 bin araç bulunuyor. İkinci el alacak vatandaşların mutlaka uyanık olması gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol
İkinci el  araç alanlar dikkat: 500 bin ağır hasarlı araç piyasada temiz araç olarak satılıyor

İkinci el araç alacak vatandaşların dikkatli olmaları konusunda uzmanlardan uyarılar geliyor. 

İddiaya göre ağır hasarlı veya pert kayıtları oldukları halde veya kayıt dışı şekilde onarıldıktan sonra piyasaya sürülen 500 binden fazla araç bulunuyor.

Bu araçların normal şartlar altında piyasadan çekilmesi gerekiyor; ancak sigorta şirketleri veya şahıslar araçları bir şekilde onardıktan sonra yeniden trafiğe çıkarıyor. Bu da yollarda yüzbinlerce tabutun gezdiği anlamına geliyor.

Uzmanların anlattığına göre tam hasarlı araç ki, buna hurda belgeli araç da deniyor- onarılması mümkün olmayan araç anlamına geliyor. Bu durumdaki araçlar için hurda belgesi alınıyor, trafikten çekiliyor, parçalanmaya gidiyor. Ağır hasarlı araçlar ki, buna çekme belgeli araç deniyor- ise onarılıp, araç muayene istasyonlarında (TÜVTÜRK) muayeneden geçtikten sonra trafiğe çıkabiliyor.

Sigorta Bilgi Merkezinden (SBM) alınan verilere göre 2019 da dahil son 10 yılda ağır hasarlı (çekme belgeli) araç sayısı 395 bine yakın.

Tam hasarlı araç (hurda belgeli araç) sayısı ise son 10 yılda 14 bin 100 adet.

Ancak bunlar kaskolu araçlara göre belirlenmiş rakamlar. Yani, eldeki rakamlar kaskolu araçların kaçının ağır hasarlı kaçının tam hasarlı olduğunu gösteriyor.

Bunun dışında sigorta şirketlerinde başka bir veri yok.

Trafikteki toplam kaskolu araç sayısı ise 6 milyona yakın. Yani her yıl kaskolu her 10 bin araçtan 3’ü tam hasar görüp trafikten çekiliyor; her bin araçtan 8’i ise ağır hasarlı işlem görüyor.

Trafikteki toplam araç sayısı ise son verilere göre 23 milyonun biraz üzerinde. Basit bir hesapla; kaskolu olmayan araçları da hesaba katarsak her yıl 170 binde daha fazla aracın ağır hasarlı olup, yeniden trafiğe çıktığını söyleyebiliriz.

Yine basit bir hesapla son 10 yılda trafikteki toplam ağır hasarlı araç sayısının 1.7 milyonun üzerinde olduğunu söylersek yanılmış olmayız ki, sigortacılarla konuştum bu sayının daha da yüksek olabileceğini söylüyor.

Yorumlar