IKBY'deki seçimler, ekonomik krizden etkilenen matbaacıların yüzünü güldürdü

- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 30 Eylül'de yapılacak milletvekili seçimleri, son birkaç yıldır bölgedeki ekonomik krizle boğuşan matbaacıların yüzünü güldürdü - Erbil'deki Rengin Matbaa Müdürü Ziyad Balisani: "Seçim propagandası başlamadan bir hafta önce özellikle adayların afişlerini basmaya başladık" - Şadi Matbaa'nın sahibi Ömer Zorbaş, milletvekili adaylarının ciddi bütçelerle kendilerine geldiklerini, tanıtım ürünleri için bin dolardan 400 bin dolara kadar ödeme yaptıklarını söyledi

Google Haberlere Abone ol
IKBY'deki seçimler, ekonomik krizden etkilenen matbaacıların yüzünü güldürdü

ERBİL (AA) - MAZIN BAQAL - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) son birkaç yıldır ekonomik krizle boğuşan matbaacıların, 30 Eylül'de yapılacak milletvekili seçimleriyle yüzleri gülmeye başladı.

IKBY'de yer alan Erbil, Süleymaniye ve Duhok vilayetlerini kapsayan, toplamda 3 milyon 88 bin seçmenin oy vereceği milletvekili seçimlerinde 700'ün üzerinde aday yarışıyor.

Adaylar, seçmenlerini etkilemek, vaatlerini iletmek ve onlara ulaşmak için çeşitli yöntemler kullanıyor. Irak'ta akıllı telefon kullanım oranı çok yüksek olmasına rağmen dijital ortamda seçim kampanyasını yürütmek gelişmiş ülkelere kıyasla pek de etkili değil.

Milletvekili adayları, kendilerini en iyi şekilde tanıtabilmek amacıyla özel internet siteleri, sosyal medya hesapları da açıyor ancak etkili olması için daha eski bir yöntem olan poster ve afişleri gelişigüzel cadde ve sokaklardaki elektrik direklerine asmayı veya duvarlara yapıştırmayı tercih ediyor.

IKBY'nin hem kent merkezi hem de kırsal bölgelerindeki seçmenleri etkilemenin en etkin yolu; matbaacıların bastığı, poster, broşür ve kartvizitler. Bu sebeple adaylar, 1 Ekim'de milletvekili olma rüyasını gerçekleştirmek için 2014 yılından bu yana bölgedeki ekonomik krizden en çok etkilenen matbaacıların yolunu tutuyor.

Erbil'deki Rengin Matbaa Müdürü Ziyad Balisani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlerden önce her zaman en yoğun dönemlerini yaşadıklarını belirterek, "Seçim propagandası başlamadan bir hafta önce özellikle adayların afişlerini basmaya başladık. Talepleri karşılamak için günde yaklaşık 20 saat mesai yapıyoruz." dedi.

Balisani, IKBY'de her adayın yaklaşık bin poster bastığına dikkati çekerek, "Matbaamıza gelen adaylardan bin dolardan 10 bin dolara kadar, ürünün kalitesine göre ücret talep ediyoruz." diye konuştu.

Önceki dönemlere kıyasla, bu yılki seçimde matbaaların yoğun taleple karşılaştığını söyleyen Balisani, seçimin son günlerinde taleplerin daha da artacağını belirtti.

Şadi Matbaa'nın sahibi Ömer Zorbaş da seçimlerin yaklaşması ve adayların çekişmesi vesilesiyle günün tüm saatleri makinalarının baskı yaptığını aktararak, 24 saat boyunca çalışıp talepleri karşılamak için çaba gösterdiklerini kaydetti.

Zorbaş, adayların ciddi bütçelerle kendilerine geldiklerini, tanıtım ürünleri için bin dolardan 400 bin dolara kadar ödeme yaptıklarını ifade etti.

Bu seçimde farklı propaganda ürünlerinin kullanıldığını ifade eden Zorbaş, aday sayısının fazla olmasından kaynaklı, çekişmenin kızıştığını ve herkesin daha iyisini yapmak için yarışa girdiğini söyledi.

IKBY'de 30 Eylül'de yapılacak milletvekili seçimleri için 11 Eylül’de başlayan propaganda dönemi oy verme işleminden 48 saat önce sona erecek. Seçimde toplam 31 parti, bölgesel parlamentodaki 111 sandalye için yarışacak.

Erbil yönetimi, tek gelir kaynağı olan petrol fiyatlarındaki ciddi düşüş, Irak merkezi hükümeti ile aralarındaki siyasi ihtilafların getirdiği bütçe ve maaş kesintisi ve son olarak terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkması gibi nedenlerle, 2014 yılından itibaren ciddi ekonomik kriz yaşıyor.

Yorumlar