"İhtilafların yüzde 75'i ara buluculuk ve tahkimle çözülüyor"

- Yargıtay Başkanı Cirit: - "Yılda 2,5 milyonu ceza, 3,5 milyonu hukuk davası olmak üzere toplam 6 milyon davayla karşı karşıya olan bir yargı sistemimiz var. Problemlerimiz daha çok yapısal problemler. Hukuk ihtilaflarının yüzde 75'i ara buluculuk ve tahkimle çözülüyor" - "Ara buluculuk uygulanabilir olduğu zaman yargıyı büyük bir iş yükünden kurtaracak, bir yargı reformu sağlayacaktır" - "Son istatistiklere göre şu ana kadar 21 bin 517 ara buluculuk dosyasından 19 bin 292 tanesinde anlaşma sağlandı"

Google Haberlere Abone ol
"İhtilafların yüzde 75'i ara buluculuk ve tahkimle çözülüyor"

İSTANBUL (AA) - Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, "Yılda 2,5 milyonu ceza, 3,5 milyonu hukuk davası olmak üzere toplam 6 milyon davayla karşı karşıya olan bir yargı sistemimiz var. Problemlerimiz daha çok yapısal problemler. Hukuk ihtilaflarının yüzde 75'i ara buluculuk ve tahkimle çözülüyor." dedi.

Cirit, Yargıtay'ın 150. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Türkiye Sigorta Birliği'nce Beşiktaş'taki Dedeman Otel'de düzenlenen, "Sorumluluk Sigortaları ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Sempozyumu"na katıldı.

Türkiye'nin en köklü adalet kurumu olan Yargıtay'ın 6 Mart itibarıyla 150. yılını kutladığını hatırlatan Cirit, hukuku ülkede eşit, tutarlı ve güvenceli bir biçimde uygulama rolü üstlenen Yargıtay'ın, önüne gelen sorumluluk sigortalarına ilişkin dosyalarda hukuk ilkelerini gözeterek uygulayıcılara yol gösterdiğini, mevzuattan kaynaklanan boşluklara adilane çözüm getirdiğini ifade etti.

İyi uygulama örnekleri alınarak yargının işinin kolaylaştırılabileceğine değinen Cirit, bunun yolunun da uyuşmazlıkların bir kısmının alternatif çözüm yöntemlerinden geçtiğini belirtti.

- "Vatandaşın yargıya güveni daha da artacak"

"Ara buluculuk uygulanabilir olduğu zaman yargıyı büyük bir iş yükünden kurtaracak, bir yargı reformu sağlayacaktır." diyen Cirit, "Yargı sistemimizde adil ve etkin bir filtreleme sistemi kurularak bir kısım uyuşmazlıklar yargı sistemi dışında çözülerek, iş yükü sorunu yapısal anlamda ele alınmalıdır." dedi.

Cirit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yılda 2,5 milyonu ceza, 3,5 milyonu hukuk davası olmak üzere toplam 6 milyon davayla karşı karşıya olan bir yargı sistemimiz var. Problemlerimiz daha çok yapısal problemler. Hukuk ihtilaflarının yüzde 75'i ara buluculuk ve tahkimle çözülüyor. ABD'de, Kıta Avrupa'sında sistem iyi işliyor. İstinaf mahkemeleri 2016'da kuruldu. Bütün dünyada olduğu gibi alternatif çözüm yöntemlerinin meriyete geçmesi önemli. Tahkim ve ara buluculuk vardı ama ihtiyari idi ve kimse gitmiyordu. Son istatistiklere göre şu ana kadar 21 bin 517 ara buluculuk dosyasından 19 bin 292 tanesinde anlaşma sağlandı. Sigorta Tahkim Komisyonu'na gelen dosya sayısında da yıllara göre önemli oranda artış oldu. 2009'da sadece 137 olan dosya sayısı 2018'in ilk üç ayında 27 binlere yükseldi. Bunun da iş yükü sorununa büyük ölçüde çözüm getireceği, yargıyı hızlandırıp vatandaşın yargıya olan güvenini daha da artıracağı kanaatindeyim."



Yorumlar