Ihlamur Kasrı nerede, fiyat ne kadar, nasıl gidilir?

Ihlamur Kasrı nerede, fiyatlar nasıl, haritada yeri neresi, nasıl gidilir, şeklindeki sorular son günlerde burada düzenlenen çocuk mevlidinden sonra yeniden gündeme geldi.

Google Haberlere Abone ol
Ihlamur Kasrı nerede, fiyat ne kadar, nasıl gidilir?

Tarihi Ihlamur Kasrı nerede, fiyatlar nasıl, haritada yeri neresi, nasıl gidilir, şeklindeki sorular son günlerde burada düzenlenen çocuk mevlidinden sonra yeniden gündeme geldi.

İstanbul'un tarihi mekanları arasında yer alan Ihlamur Kasrı'nda etkinlikler düzenleniyor. 

Düzenlenen en son etkinlikten biri de çocuk mevlidi olmuştu. Mevlidin internet üzerinden hızla yayılması sonrası herkes bu tarihi mekanı merak etmeye başladı. 

Peki, Ihlamur Kasrı nerede, fiyatları nasıl?

Ihlamur Kasrı İstanbul'un Beşiktaş ilçesi sınırları içinde yer alıyor. 

Nişantaşı ile Beşiktaş semti arasında bulunan vadidedir. 

İşte Ihlamur Kasrı haritadaki yeri:

IHLAMUR KASRI TARİHÇESİ

Ihlamur Kasrı tarihçesi Sultan Abdülmecit döneminde yapılmıştır. Kasır, Merasim Köşkü ve Maiyet Köşkü olarak iki ayrı bina şeklinde yapılmıştı. Ihlamur Kasrı, Merasim Köşkü binasıdır. Köşk kesme taştan yapılmıştır. 

Bugün, çevresinin gürültü ve karmaşasından kendini yüksek duvarlarla koruyan Ihlamur Kasrı çok eskilerden bu yana Ihlamur Mesiresi adıyla anılan bir dinlenme alanının içinde kurulmuş iki yapıdan oluşur.

Havuzlu Ihlamur Mahalli, Muhabbet Bahçesi ve Hacı Hüseyin Bağı adlı üç bölümden meydana gelen bu dinlenme alanının, Sultan III. Ahmet döneminde (1703-1730) bir "hasbahçe"ye dönüştürüldüğü, I. Abdülhamit (1774-1789) ve III. Selim (1789-1807) dönemlerindeki düzenlemelerden sonra XIX.'ncu yüzyılın ilk yarısında Sultan Abdülmecit'in de ilgisini çektiği bilinmektedir.

Sultan burada bulunan sade bir bağ evine sık sık gelerek dinlenir, bazı konuklarını, bu arada ünlü Fransız şairi Lamartine'i burada kabul ederek görüşürdü.

Daha sonra da bu sade ve küçük kasrın yerine 1849-1855 yılları arasında, bugün bulunanları yaptırdı.

Yapılardan biri Merasim Köşkü (törenler için düşünülmüş ve kullanılmıştır.) öbürüyse Maiyet Köşkü (Sultanın maiyeti, kimi zaman da haremi için kullanılmıştır) adlarıyla anılmış, ikisine birden de Ihlamur Kasrı (ya da kasırları) adı verilmiştir.

Maiyet Kasrı olarak tanınan, diğerine göre daha küçük boyutdaki yapıysa, dış süsleme açısından daha yalın olmakla birlikte benzer anlayıştadır. Bu yapının iç süslemeleri de oldukça yalın biçimde ele alınmıştır.

Sultan Abdülmecit'in genç yaşta ölümünden sonra, Sultan Abdülaziz, ağabeyinin sevdiği bu yapılara ve çevreye fazla olmamakla birlikte ilgi gösterir, meraklı olduğu horoz ve koç döğüşleriyle, güreşlerin bazılarını bu bahçede yaptırırdı. Sonraları V. Mehmet Reşat, sık sık buraya gelip dinlenmiş, onun zamanında İstanbul'u ziyaret eden konuklardan Bulgar ve Sırp Kralları 1910'da burada ağırlanmıştır.

IHLAMUR KASRI'NDA FİYATLAR VE GİRİŞ ÜCRETLERİ

Ihlamur Kasrı giriş ücretleri tam 20 TL, indirimli ise 10 TL'dir. 

Burada havaltı yapmak ve yemek yemek de mümkün.

Açık büfe kahvaltı 42,50 TL olarak fiyatlandırılmış. Serpme Kahvaltı kişi başı 32,50 TL olarak ücretlendiriliyor. 

IHLAMUR KASRI'NA NASIL GİDİLİR?

Kasrı, İstanbul ilinin Beşiktaş semtinde yer almaktadır. İstanbul’da bulunan kasrı, Abbasağa Mahallesinde, Ihlamurdere Caddesinde bulunmaktadır. Pasaja gidecek olanlar için tercih seçenekleri fazladır. Bunlardan bazıları;

TRAMVAY İLE

Ihlamur Kasrı’na gidebilmek için en yakın tramvay durağı Fındıklı tramvay durağıdır. Geçen hatlar ise Zeytinburnu- Kabataş hattıdır.

FUNİKÜLER İLE

Ihlamur Kasrı’na gidebilmek için en yakın funiküler durağı Taksim funiküler durağıdır. Geçen hatlar ise Taksim- Kabataş, Beyoğlu-Taksim, Çağlayan- Eminönü, Çağlayan- Yenikapı, Yeşilpınar- Taksim, Hasköy- Şişli- Taksim ve Ortaköy- Dereboyu- Taksim hattıdır.

METRO İLE

Ihlamur Kasrı’na gidebilmek için en yakın metro durağı Osmanbey metro durağıdır. Geçen hatlar ise Çağlayan- Eminönü, Çağlayan- Yenikapı, Kuştepe- Taksim, Çıksalın- Taksim, Hasköy- Şişli- Taksim ve Ortaköy- Dereboyu- Taksim hattıdır.

İDO İLE 

Ihlamur Kasrı’na gidebilmek için en yakın IDO durağı Kabataş IDO vapur durağıdır. Geçen hatlar ise Kabotaş- Bostancı, Kabotaş- Adalar- Bostancı, Kadıköy- Sarıyer hattıdır.

İETT OTOBÜSLERİ İLE

Ihlamur Kasrı’na gidebilmek için en yakın IETT durağı Sair Nedim IETT otobüs durağıdır. Geçen hatlar ise Gayrettepe- Eminönü, Fulya Mahallesi- Eminönü, Dikilitaş- Eminönü, Taksim- Dikilitaş hattıdır.

Yorumlar