Kamuda idari izin kalktı mı, hamileler, engellilerin idari izni ne oldu?

Kamuda İdari izin kalktı mı, kamuda dezavanatjlı çalışanlara yönelik getirilen idari izin hakkının kalkıp kalkmadığı merak konusu oldu? İşte detaylar:

Google Haberlere Abone ol
İdari izin kalktı mı?

Kamuda İdari izin kalktı mı veya kamuda çalışanlar için getirilen idari izin hakkı kaldırıldı mı sorusu merakla soruluyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni normalleşme adımlarını açıkladı.

Açıklanan yeni normalleşme adımları arasında kamudaki çalışanlara yönelik düzenleme de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamada alınan yeni kararlar şöyleydi: 

- Turizmde KDV desteği bir ay daha uzatıldı. 

- Sokağa çıkma kısıtlaması tamamen kaldırıldı.

- Kamuda normal mesai düzenine geçiliyor. 

 - Toplu taşıma araçlarındaki yaş sınırlaması kaldırılyor. 

Erdoğan, açıklamasında "idari izin" olarak özel bir vurgulamada bulunmadı; ancak "esnek mesai"nin sona erdiği ifadesini kullandı.

Bilindiği gibi idari izinli uygulaması da "esnek mesai" uygulamasıyla birlikte getirilmişti. 

En son yayınlanan İçişleri Bakanlığı genelgesinde şöyle denilmişti: 

Cumhurbaşkanlığının 14.04.2021 tarih ve 2021/8 sayılı Genelgesi ile Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının 27.04.2021 tarih ve 17665 sayılı yazısı doğrultusunda, kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmakta olan 10.00-16.00 saatleri arası mesai sistemi ile uzaktan/dönüşümlü gibi esnek çalışma usulünün uygulanmasına kademeli normalleşme döneminin ikinci etabında da devam edilecektir.

Bu nedenle esnek mesai kalktığı için idari izin uygulaması da sona erdi. 

Uygulama 1 Temmuz'dan itibaren hayata geçirilecek.

KRONİK HASTALARA YÖNELİK İDARİ İZİN

Kamu çalışanlarına yönelik idari izin konusunda en son geneldge 2 Mart 2021 tarihinde yayınlanmıştı. Genelgede şöyle denilmişti: 

"02/03/2021 tarihi itibarıyla; COVID-19 salgını ile mücadele amacıyla yürürlüğe konulan 26/08/2020 tarihli ve 31225 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara esnek çalışma yöntemlerinin uygulanmasına ilişkin 'COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler' konulu 2020/11 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmış olup bu tarih itibarıyla kamu kurum ve kuruluşları normal düzen ve mesai saatlerinde çalışmalarına başlayacaktır. Gerektiğinde illerde valilerce farklı mesai saatleri belirlenebilecektir.

idari izin genelgesi
En son yayınlanan "İdari İzin" genelgesi

 

Ancak çalıştırılma biçimlerine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında (Sağlık Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç) çalışan yönetici kadro ve pozisyonunda bulunanlar hariç 60 yaş ve üzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar idari izinli sayılacaktır. İdari izinli sayılanlar bu sürede görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacak; bunların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük haklan saklı kalacaktır. Bu personel amirinin izni dışında görev mahallinden ayrılmayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevlerine döneceklerdir."

HAMİLELERE YÖNELİK İDARİ İZİN UYGULAMASI

Kamuda çalışan hamile çalışanlarına 2020 yılında getirilen 2 aylık "idari izin" konusunda ise henüz bir açıklama ya da düzenleme yok.

Bilindiği üzere 2020 yılı Haziran ayında Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı imzasıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarına konuyla ilgili bir yazı gönderilmiş, yazıda kamudaki hamile personelin idari izinlerine yönelik düzenlemeler yer almıştı.

Yazıda, "Kovid-19 salgınının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarında (Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç) istihdam şekline bakılmaksızın görev yapan hamile personelin, gebeliğinin 24. haftasından 32. haftasına kadar olan süre içerisinde idari izinli sayılması Sayın Cumhurbaşkanımızca uygun görülmüştür." ifadelerine yer verilmişti.

İdari izinle ilgili yeni bir gelişme olması halinde buradan duyurulacaktır.


 

Yorumlar