İbrahim Kalın Arap mı, Kürt mü?

İbrahim Kalın'ın MİT başkanlığına atanmasıyla birlikte hakkında Arap mı Kürt mü Alevi mi gibi soruları ardı ardına sıralanmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol
İbrahim Kalın Arap mı, Kürt mü?

İbrahim Kalın Arap mı, Kürt mü, Alevi mi soruları Hakan Fidan'da olduğu gibi merakla soruluyor. MİT başkanı olarak atandıktan sonra özel hayatı daha çok merak konusu olan Kalın'n görünüşü nedeniyle etnik kökeni, saz çalması nedeniyle ise Alevi mi sorularıyla muhatap oluyor.

İBRAHİM KALIN ARAP MI? KÜRT MÜ ALEVİ Mİ?

İbrahim Kalın'ın aslında etnik kökeni, inancı veya mezhebi bizi hiçbir şekilde ilgilendirmiyor. Hatta hiç kimseyi de ilgilendirmez. İngiltere'de Hint kökenli başbakan, İskoçya'da Pakistanlı başbakan, Londra Belediyesinde yine aynı şekilde Pakistanlı bir belediye başkanı seçilen dünyada Türkiye'de hala insanların etnik kökenlerinin sorglanması biraz da utanç verici bir durumdur. Türkiye'de son yıllarda moda olduğu üzere insanların etnik kimlikleri de sorgulanır hale geldi. Hal böyle olunca da İbrahim Kalın için de benzer sorular soruluyor. 

İbrahim Kalın Arap mı, Kürt mü?
İbrahim Kalın Arap mı, Kürt mü?

 

İşte İbrahim Kalın'ın biyografisi: Doğum tarihi 1971 olan Kalın, Erzurum İspirli bir ailenin çocuğu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden lisans derecesiyle mezun oldu. Yüksek lisansını İslam düşüncesi ve felsefe alanında Malezya'da tamamladı. Daha sonra George Washington Üniversitesi'nde beşerî bilimler ve mukayeseli felsefe alanında Molla Sadra'nın Bilgi Teorisi ve Anti-Subjektivist bir Epistemolojinin İmkânı başlıklı teziyle 2002 yılında doktora derecesini aldı. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nde akademik araştırmalar yaptı. Ayrıca College of the Holy Cross, Georgetown Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri üzerine dersler verdi.

İbrahim Kalın Arap mı, Kürt mü?
İbrahim Kalın Arap mı, Kürt mü?

 

Kalın, Toshihiko Izutsu'nun İslam'da Varlık Düşüncesi ve Şazelîyye tarikatının Darkavîyye kolunun kurucusu Mulay el-Arabi ed-Darkavî'nin Bir Mürşidin Mektupları adlı kitabını ve Halil İnalcık'ın "İstanbul: Bir İslâm Şehri" adlı makalesini Türkçeye çevirdi. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın kurucusu olarak 2005-2009 yılları arasında başkanlık görevini üstlendi. 2007 yılında İslam ve Batı konulu kitabı yayımlandı ve bu çalışmasıyla Türkiye Yazarlar Birliği'nin Fikir Ödülü'nü kazandı. Ayrıca Macmillan Encyclopedia of Philosophy, Encyclopedia of Religion ve Oxford Dictionary of Islam gibi ansiklopedilere katkıda bulundu. 2014 yılında Akıl ve Erdem, 2015 yılında Varlık ve İdrak, 2016 yılında ise Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş adlı kitapları yayımlandı.

2011 yılında Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti üyeliğine atandı ve 2019 yılından itibaren İbn Haldun Üniversitesi'nde İslam felsefesi alanında lisansüstü öğrencilere dersler vermektedir. 29 Mayıs 2020 tarihinde Kalın, profesör unvanını aldı.

Bürokrasi hayatına 2009 yılında dış politikadan sorumlu başbakan başdanışmanı olarak başladı. Ocak 2010'da Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün ilk koordinatörü oldu. 2012 yılında Başbakanlık müsteşar yardımcılığı görevine getirildi. Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasının ardından cumhurbaşkanlığı genel sekreter yardımcılığı görevine atandı. 2014 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından büyükelçi unvanı verilerek cumhurbaşkanlığı sözcüsü olarak atandı. 2018 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu başkan vekilliği ve cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevlerini üstlendi.

5 Haziran 2023 tarihinde, Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olmasıyla boşalan Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı görevine Cumhurbaşkanı Kararıyla atandı.

Yorumlar