İBB'den genç beyinlere 'telif ve sertifika' ayıbı

Gençlerin bilimsel ve teknolojik fikirlerini düzenledikleri yarışmalar ve etkinlikler üzerinden çalmakla suçlanan uluslararası şirketlerin yaptığını şimdi İBB yapmaya hazırlanıyor. İBB, gençlerden her türlü fikirlerini kendisine bedelsiz ve telifsiz bir şekilde vermesini istiyor.

Google Haberlere Abone ol
İBB'den genç beyinlere 'telif ve sertifika' ayıbı

Genç beyinlerin fikirlerini ve teknolojik projelerini telif ödemeden almaya çalışan uluslararası şirketlerin yaptığını şimdi de devletin resmi bir kurumu olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yapmaya çalışıyor. İBB genç beyinlerin fikir ve projelerini kayıtsız, telifsiz bir şekilde almak için etkinlik düzenlemeye hazırlanıyor. Etkinlik sonunda gençlere katılım sertifikası bile verilmeyecek. Etkinliğe katılmak isteyen gençler ise fikirlerini ve projelerinin çalınmasından endişe ettikleri için temkinli yaklaşıyor. Bilişim uzmanları ise bunun, "Yeni nesil bir tür dolandırıcılık" olduğunu söylüyor. 

İBB Deprem Hackathonu'na katılımcıları davet ediyor. Yarışmanın amacı şöyle belirtilmiş: İstanbul’da olası bir deprem anında ve sonrasındaki iletişim problemlerini (mağdurla yakın arasındaki, mağdurla kurtarma ekipleri arasındaki, vs.) çözmek amacıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliği ile 13-15 Mart 2020 tarihlerinde bir yarışma düzenliyoruz.

Ayrıntılı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz: https://depremhackathonu.ibb.istanbul/

"YENİ NESİL DOLANDIRICILIK"

Dijital iş geliştirme uzmanı Mehmet Fatih Şafak, konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Bu bir çeşit yeni nesil dolandırıcılık" dedi. 

Şafak konu hakkında şunları söyledi: Güzel bir hareket gibi görünüyor değil mi? Ancak şeytan ayrıntıda gizli: Sık Sorulan Sorular'da (SSS) 10. maddede "Katılımcılara katılım belgesi verilmeyecek" denilmesi aslında 'fikri bul, geliştir, kodla ve hiçbir fikri hak talep etmeden teslim et.' demek.

"YARIŞMA ADI ALTINDA GENÇLERİN FİKİRLERİ ÇALINIYOR"

Dijital medya uzmanı Kerem Abadi, "Kayıtsız/belgesiz inovasyon ve yarışma adı altında gençlerin fikirleri çalınıyor" dedi.

Abadi, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: 90'lardan bu yana dünyada ve Türkiye'de dev reklam ajanslarında gördüğümüz dolandırıcılığın evrim geçirmiş halini dijital kodlama alanında yaşıyoruz. Dünya devi buzdolabı, klima markalarının reklamları İstanbul'da yarışma adı altında kandırılan gençlerden Türkiye'nin en büyük reklam ajansları tarafından nasıl çalındıysa (bazısı hala bugün bina panolarında kullanılıyor) aynısı işi resmiyete dökmeyen hackathon tarzı etkinlikler de yapıyor.

Kaynak: Sonhaberler.com

Yorumlar