Husilerin Suudi petrol gemisine saldırısına kınamalar

- İİT, BAE ve Bahreyn, Husilerin Kızıldeniz'de Suudi Arabistan'a ait tankerleri hedef almasını kınadı

Google Haberlere Abone ol
Husilerin Suudi petrol gemisine saldırısına kınamalar

İSTANBUL (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Husilerin dün Kızıldeniz'de Suudi Arabistan'a ait petrol gemisine saldırmasını kınadı.

İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin yazılı açıklamasında, Husilerin söz konusu stratejik koridordan geçen gemilere tekrarlayarak yaptığı saldırıların, küresel ekonomi ve ticaret için büyük önem taşıyan su yollarının güvenliğini olumsuz yönde etkilediğini ve dünyanın bu bölgesinde istikrarsızlığı artırdığını belirtti.

Useymin, saldırının, Husilerin Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliğini tehdit eden ve bölgedeki ülkelerin istikrarını bozmayı hedefleyen saldırgan politikasını ortaya koyduğunu aktardı.

BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş da resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, saldırıyı bir "terör eylemi" olarak değerlendirdi.

Karkaş, deniz taşımacılığının hedef alınmasının, Yemen'in batısındaki sahil kenti Hudeyde'nin Husilerden kurtarılmasının zorunlu olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da uluslararası deniz taşımacılığına yönelik ciddi tehdit oluşturduğuna işaret edilen saldırı şiddetle kınandı.

Suudi Arabistan'ın El İhbariyye kanalı dün "Kızıldeniz'de Suudi Arabistan'a ait bir petrol gemisinin terör saldırısına uğradığını" bildirmiş, ancak daha sonraki açıklamalarda hedef alınan gemi sayısının iki olduğu duyurulmuştu.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın haberinde saldırının tankerlerden birinde hafif hasara yol açtığı, denize petrol sızıntısı olmadığı belirtilmişti.

Yorumlar