Honduras'ta devlet başkanlığı seçimi

- Bazı polis memurları sokağa çıkma yasağını uygulamayı reddetti

Google Haberlere Abone ol
Honduras'ta devlet başkanlığı seçimi

TEGUCIGALPA (AA) - Orta Amerika ülkesi Honduras'ta bir grup polis, 26 Kasım'da yapılan tartışmalı devlet başkanlığı seçiminin ardından çıkan gösterilerin bastırılması amacıyla yürürlüğe konan akşam sokağa çıkma yasağını uygulamayı reddetti.

Honduras'ta muhalif aday Salvador Nasralla'nın Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez'i seçimlere hile karıştırmakla suçlamasından sonra patlak veren siyasi kriz derinleşirken, çok sayıda polisin sokağa çıkma yasağını uygulamadığı, binlerce kişinin polislere destek vermek için sokağa döküldüğü görüldü.

Televizyonda, üniformalı memurların komşularıyla dans ettiği ve Juan Orlando Hernandez'i istifaya çağırdığı görüntülerine yer verildi.

Honduras emniyetinde soruşturma bürosunda memur Jose Garcia, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Halkın zararına biçimde siyasi sınıfın arkasını toplamaktan yorulduk. Polis gücü robot değil. O da düşünen, hisseden ve hakları olan insanlardan oluşuyor." diye konuştu.

Öte yandan Güvenlik Bakanı Julian Pacheco, polis memurlarının, son üç haftada uzun çalışma saatleri nedeniyle yorgun düştüğünü, sokağa çıkma yasağını bu nedenle uygulamadığını söyledi. Pacheco, emniyet mensuplarının maaşlarına ocak ayında zam yapma sözü de verdi.

Devlet başkanlığı seçiminin muhalif adayı Nasralla, sokağa çıkma yasağını uygulamayı reddeden polisleri kutlayarak, bunun "Honduras demokrasisi için önemli anlar" olduğunu dile getirdi. Devlet Başkanı Hernandez ise "sükunet, sağduyu, birlik ve beraberlik" çağrısında bulundu.

Honduras'ta hükümet geçen hafta akşam 18.00 ile sabah 06.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Hafta başında saat aralığı akşam 20.00 ile sabah 05.00'e çekilmişti.

Ülkede muhalefetin itirazı üzerine bazı sandıklardaki oylar yeniden sayılıyor.

Seçim Kurulu, geçen hafta oyların yüzde 96'sının sayıldığını, Devlet Başkanı Hernandez'in seçimi az bir farkla önde götürdüğünü açıklamıştı.

Hernandez'in yüzde 42,9 ile önde olduğu, muhalif aday Salvador Nasralla'nın oy oranın ise yüzde 41,4'te kaldığı duyurulmuştu.

Nasralla'nın seçimi yüzde 5 farkla önde götürdüğünü, teknik arızadan dolayı oy sayımının birkaç saatliğine durdurulmasının ardından sonuçların değiştiğini ileri süren muhalefet, protesto gösterilerine başlamış, çıkan olaylarda en az bir kişi hayatını kaybetmiş, bin 200'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Yorumlar