Honda Türkiye neden kapandı, Honda'nın Türkiye Fabrikası kime satıldı, yeni sahibi kim?

Honda Türkiye neden kapanıyor, kapandı mı, Honda neden Türkiye'den gidiyor? Yaklaşık 25 yıldır Türkiye'de üretim yapan Japon otomotiv devi Honda, yıl başında aldığı kararla Türkiye'de üretime son vereceğini açıklamıştı. Kararın perde arkası merak konusu oldu.

Google Haberlere Abone ol
Honda Türkiye neden kapandı, fabrika kime satıldı?

Honda Türkiye neden kapandı, Honda'nın Türkiye'deki fabrikası kime satıldı, yeni sahibi kim? Honda kapandı mı, Honda fabrikası neden kapanıyor, neden Türkiye'den gidiyor, Türkiye'deki üretimini neden sonlandırdığı merak ediliyor. Japon otomotiv markası Honda'nın yaklaşık 25 yıldır üretim yaptığı Türkiye'de artık üretim yapmayacağını açıklaması, fabrikasını satması ne anlama geliyor? Honda neden fabrikasını kapatıyor? Honda Türkiye Fabrikası neden kapandı, kime satıldı, yeni sahibi kim? 

Honda fabrikası neden kapanıyor, Honda neden Türkiye'den gidiyor?

 

Honda aslında Türkiye'deki üretim tesisini devretme kararını iki yıl önce açıklamıştı. 2019 yılında açıklama yapan Honda, 2021 yılında kapatacağını söylerken bunun bir küçülme değil aslında büyüme için ön ayak olduğunu açıklamıştı.

Üretim yoğunluğunu uzak doğu ülkelerine çekmeyi amaçlayan Honda, elektrikli ve otonom sürüşe sahip otomobiller üretmek için yoğun Ar-Ge çalışmalarına da bu bölgede başlayarak büyümeye adım atacak. Araç bayileri, pazarlamalar ve servisler tam şekilde Türkiye'de varlık göstermeye devam ediyor. Sadece halihazırda birkaç model dışında Türkiye'de üretilen bazı otomobiller de artık ithal olarak ülkemize girecek.

Honda fabrikası neden kapanıyor, Honda neden Türkiye'den gidiyor?
Honda fabrikası

 

Honda'dan yapılan açıklamada şöyle denilmişti:  Honda Türkiye AŞ, Gebze’deki üretim tesislerini HABAŞ Topluluğu'na devretmek üzere anlaşmaya varmıştır. Taraflar arasında varılan anlaşma neticesinde söz konusu taşınmazın teslim tarihi Eylül 2021’den sonra gerçekleştirilecektir. 1992 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren Honda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da müşterilerine pazarlama, satış ve satış sonrası operasyonları ile en kaliteli hizmeti sunmaya devam edecektir. Faaliyetlerine İstanbul’daki Genel Müdürlüğünde devam edecek olan Honda Türkiye AŞ, etkin bayi ağı ile ülkemiz için değer yaratmayı sürdürecektir.

BEKLENEN GÜN GELDİ HONDA TAMAMEN ÜRETİMDEN ÇEKİLDİ

Honda'nın söz konusu sözleşmesi kapsamında devir işlemlerinin tamamlanacağı Eylül ayı geldi ve bitiyor. HABAŞ'a (Hamdi Başaran Topkapı Oksijen Fabrikası) devredilen fabrikada, son banttaki araç da indirildi. 

2019 yılında gerçekleştirdiği bir duyuru ile Gebze'de bulunan ve Türkiye'de de fazlasıyla popüler olan Civic modelini ürettiği fabrikasında 2021 yılı Eylül ayında üretimi durduracağını açıklayan Honda, fabrikayı resmen kapattı.

Honda fabrikası neden kapanıyor, Honda neden Türkiye'den gidiyor?
Honda fabrikası

 

2 bin civarında çalışana iş imkanı sağlayan Honda Türkiye, Gebze'de bulunan fabrikasında son yerli üretim Honda Civic Sedan modeli banttan indirildi. Fabrika çalışanları banttan indirilen aracı, "2021 Honda Civic'in son aracı. Artık Türkiye'de araç üretimi yok" sözleriyle paylaştı.

Stokçuluk iddialarıyla gündeme gelen Honda'nın, bundan sonra Civic modeli ithal edilecek. Yeni Honda Civic Sedan modelinin Ekim ayında Türkiye'de satışa sunulması bekleniyor.

Öte yandan Japon teknoloji devi Honda Türkiye daha önce şu mesajla kapanmayı duyurmuştu:

"Honda Türkiye A.Ş. Gebze'deki üretim tesislerini HABAŞ Topluluğuna devretmek üzere anlaşmaya varmıştır. Taraflar arasında varılan anlaşma neticesinde söz konusu taşınmazın teslim tarihi Eylül 2021'den sonra gerçekleştirilecektir"

Fabrikayı devralan HABAŞ'ın önümüzdeki dönemde tesiste nasıl bir faaliyet yürüteceğine dair henüz bir açıklama yapılmadı.


 

Yorumlar