Honda fabrikasını kim aldı, HABAŞ kimin, Hamdi Başaran kimdir?

Honda fabrikasını kim satın aldı, HABAŞ kimin, Hamdi Başaran kimdir, Mehmet Rüştü Başaran kimdir soruları Honda'nın Türkiye'deki fabrikasını satmasıyla birlikte sorulmaya başlanan sorular oldu. Peki, HABAŞ kimin, sahibi kimdir?

Google Haberlere Abone ol
Honda fabrikasını kim aldı, HABAŞ kimin?

Honda fabrikasını kim satın aldı, HABAŞ kimin, Hamdi Başaran kimdir, Mehmet Rüştü Başaran kimdir, HABAŞ'ın sahibi kimdir, kim tarafından nerede ve ne zaman kuruldu? 

Japon menşeili dünyanın en büyük otomotiv markalarından biri olan Honda, Gebze'deki fabrikasını HABAŞ'a sattı.

Honda Türkiye tarafından yapılan açıklamada, "Honda Türkiye A.Ş. Gebze’deki üretim tesislerini HABAŞ Topluluğuna devretmek üzere anlaşmaya varmıştır. Taraflar arasında varılan anlaşma neticesinde söz konusu taşınmazın teslim tarihi Eylül 2021’den sonra gerçekleştirilecektir. 1992 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren Honda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da müşterilerine pazarlama, satış ve satış sonrası operasyonları ile hizmet sunmaya devam edecektir. Faaliyetlerine İstanbul’daki Genel Müdürlüğünde devam edecek olan Honda Türkiye A.Ş., etkin bayi ağı ile ülkemiz için değer yaratmayı sürdürecektir." İfadesi kullanmıştı.

Peki, Honda fabrikasını satın alan HABAŞ kimin, sahibi kimdir? 

HABAŞ, tibbi ve endüstriyel gaz, elektrik, çelik, tüp, ağır makine, üreticisi, LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) ve CNG (sıkıştırılmış doğal gaz), LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) dağıtıcısı, deniz taşımacılığı ve liman hizmeti veren bir kuruluştur.

LPG dağıtımında önde gelen firmalardandır. Dolum ve depolama tesisleri, deniz terminalleri, LPG gemisine sahiptir.

Yılda 3 milyon ton çelik üretmekte, beş kıtaya ihracat yapmaktadır. Demir-çelik tesisi İzmir Aliağa'da bulunur. Elektrik üretiminde doğalgaz (240 MW) ve fuel-oil ile çalışan (36 MW) olmak üzere toplam 300 Mwh kurulu güce sahiptir.

HAMDİ BAŞARAN KİMDİR?

Grubun kurucusu, 1956 yılında İstanbul Topkapı'da sıvı oksijen fabrikası kuran Hamdi Başaran'dır. 1967 yılında sıvı azot, oksijen ve argon üretimine başladı. 1997 yılında özelleştirilen Anadolubank satın alınmış, üç olan şube sayısı artırılarak 88 adete çıkarılmıştır.

Hamdi Başaran

 

Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş., grubun ana şirketidir.

MEHMET RÜŞTÜ BAŞARAN KİMDİR?

Şirketin şu andaki sahibi Mehmet Rüştü Başaran’dır.

Mehmet Rüştü Başaran, babası Hamdi Başaran tarafından “Hamdi Başaran Topkapı Oksijen Fabrikası” adı ile 1956’da temelleri atılan HABAŞ Topluluğu'nun başında bulunuyor. HABAŞ Türkiye'nin en büyük sınai ve tıbbi gaz üreticisi, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) dağıtıcısı. Deniz terminalleri, depolama ve dolum tesisleri, LPG gemisi ile HABAŞ, LPG sektörünün de önde gelen kuruluşları arasında yer alıyor. HABAŞ aynı zamanda yıllık 3 mlyon ton olan çelik üretim kapasitesi ile Türkiye'nin önemli yatırımcıları arasında.

HABAŞ topluluğu tarafından 1997 yılında Özelleştirme İdaresi’nden satın alınan Anadolubank da şu anda 80 şube ile Türkiye genelinde faaliyet gösteriyor.


 

Yorumlar