Hollanda'da belediyeler camileri fişledi

Hollanda'da belediyelerin camiler ve Müslümanlara ait kurumları fişlediği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Hollanda'da belediyeler camileri fişledi

Hollanda'da bazı belediyelerin, özel şirketler aracılığıyla camiler ve Müslümanlara ait kurumlar hakkında gizli araştırma yürüttüğü tespit edildi. İmamların ve yöneticilerin geçmişleri, nereden geldikleri ve nerelerde eğitim gördüklerine ilişkin bulgular, belediyelere "gizli bilgi" olarak raporlandı. Gizli araştırmalar için yaklaşık 300 bin avro harcandı.

NRC gazetesinin haberinde ülkede en az 10 belediyenin camiler, cami imamları, cami dernek yöneticileri ve cemaatteki etkin kişilere ilişkin gizli araştırma yaptırdığı iddia edildi.

HANGİ BELEDİYELER VAR?

Habere göre araştırma yürüten belediyeler arasında Rotterdam, Delft, Almere, Huizen, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Veenendaal ve Ede yer alırken Utrecht Belediyesinin, araştırmanın gizliliği ve yöntemiyle ilgili şüpheler nedeniyle incelemeyi durdurduğu belirtildi.

300 BİN AVRO HARCAMA

Hollanda Güvenlik ve Terörle Mücadele Kurumunun (NCTV) belediyeler aracılığıyla finanse ettiği araştırmanın NTA (Nuance door Training en Advies) adlı özel firma aracılığıyla yaptırıldığı kaydedildi. Müslümanlara yönelik gizli araştırmalar için yaklaşık 300 bin avro harcandığı bildirildi.

ZİYARETÇİ OLARAK TANITTILAR

Camilerde araştırma yapan NTA çalışanlarının kendilerini cemaatten biri ya da ziyaretçi olarak tanıttıkları belirtilen haberde, bu görevlilerin inceleme sırasında cemaatten birçok kişiyle kimliklerini açıklamadan görüştükleri aktarıldı.

BELEDİYEYE RAPOR VERDİLER

NTA'nın özellikle imamların ve yöneticilerin geçmişleri, nereden geldikleri ve nerelerde eğitim gördüklerine ilişkin bulguları belediyelere "gizli bilgi" olarak raporladığı aktarıldı.

MÜSLÜMANLARDAN TEPKİ

Hollanda'da Müslümanlar, ülkede bazı belediyelerin Müslümanlara ait kurumları gizlice araştırmasına tepki gösterdi. Devlet ve Müslümanlar Arası İletişim Organı (CMO) Başkanı Muhsin Köktaş, Müslümanların Hollanda'da iyi bir vatandaş olmak için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Köktaş, "Devlet, her defasında yapmış olduğu bu tür hareketlerle bu çabamızı boşa çıkarıyor. Bu nedenle Müslümanların güvenini kazanmak yerine kaybediyorlar" dedi.


 

Yorumlar