Hollanda neden turuncu, Hollanda'ya neden portakal deniyor?

Hollanda milli takımının turuncu renklerle sahaya çıkması ve Hollanda taraftarlarının da turuncu renkleri taşımaları "Kırmızı, Beyaz ve Mavi" bayraklı olan ülkenin neden bu farklı renk kullandığını merak konusu haline getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Hollanda neden turuncu?

Hollanda neden turuncu, Katar'da devam eden Dünya Kupası'nda bir üst tura çıkarak ABD ile karşı karşıya gelen Hollanda'yı izleyenler tarafından merak ediliyor. Hollanda'nın bayrağı normal şartlarda kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşuyor. Ancak milli takımı ise turuncu renkleri kullanıyor. Peki, Hollanda neden turuncu?

HOLLANDA NEDEN TURUCNU?

Katar'da devam eden FIFA 2022 Dünya Kupası'nda son 16'ya kalan Hollanda bugün ABD ile çeyrek finale yükselme maçı oynuyor.

Hollanda neden turuncu?
Hollanda Bayrağı Renkleri

 

Hollanda, maçta ABD'ye karşı üstün bir performans sergilerken maçı izleyenler Hollanda takımının renklerini merak ediyor. 

Hollanda neden turuncu?
Hollanda neden turuncu?

 

Aynı zamanda "Portakallar" ifadesiyle de anılan Hollanda milli takımı turuncu renkli forma giyiyor. Taraftarı da baştan aşağı turuncu renklerine bürünmüş durumda. 

Hollanda milli takımı ve taraftarının, kendi ülkelerinin renkleri olan kırmızı, beyaz ve mavi yerine turuncu kullanması akıllara soru işaretleri getirdi. Bunun nedeni Hollanda'nın tarihinde yatıyor. 

HOLLANDA'YA NEDEN PORTAKAL DENİYOR?

Hollanda bayrağı, Hollanda ve İspanya arasındaki bağımsızlık savaşı olan Seksen Yıl Savaşları’na (1568-1648) dayanmaktadır. İsyancı eyaletler Orange Prensliği Hanedanı armasının renkleri altında savaşmışlardır: turuncu, beyaz ve mavi.

Hollanda neden turuncu?
Hollanda neden turuncu?

 

Turuncu renk daha sonra kırmızı renge dönmüştür.

1937’de Hollanda’nın resmi bayrağının renkleri kırmızı, beyaz ve mavi olarak kesinleştirilmiştir.

Kraliyet ailesi ile ilgili resmi bayramlarda bayrak çoğunlukla turuncu bir flama ile dalgalandırılır.

Kraliyet hanedanı arması üzerindeki aslan Nassau Hanedanı’nın bilinen en eski armasından gelmektedir.

Cumhuriyet arması ok ve bir kılıç tutan bir aslan şeklinde gösterilmektedir. Kııç gücü, oklar da eyaletleri temsil etmektedir.


 

Yorumlar