Hırvat isimleri neden -iç ile bitiyor? Hırvat isim eki -ic nedir?

Hırvatların isimlerinin sonunda yer alan ic takısı başta futbolseverler olmak üzere birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, Hırvatların isimleri neden ic ile bitiyor?

Google Haberlere Abone ol
Hırvat isimleri neden -iç ile bitiyor?

Hırvatların isimleri neden ic ile bitiyor veya Hırvat futbolcuların isimlerinin sonunda neden hep -ic eki var sorusu başta futbol dünyası olmak üzere birçok kişi tarafından merakla soruluyor. 

HIRVAT İSİMLERİ NEDEN -İÇ İLE BİTİYOR?

Dünya Kupasında çeyrek finali de geçerek yarı finalde Arjantin ile karşı karşıya gelen Hırvatistan Milli Takımında oyuncuların soyadlarının çoğunun sonunda -ic eki bulunuyor. Hal böyle olunca da taraftarların kafasında "Hırvatların isimleri neden ic ile bitiyor?" sorusu da cevap arıyor. 

Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit. Hırvat diline göre, ismin sonundaki 'ich' veya 'ic' oğlu anlamına geliyor.

Örneğin, Rakitic ismi Rakit'in oğlu veya Modric ismi, Modri'nin oğlu anlamına gelir.

Hırvatların isimleri neden ic ile bitiyor?
Hırvatların isimleri

 

Bu isimlendirme aile adı olarak bilinenleri korumak için ebeveynlerin (genellikle erkek) adı veya mesleği ile birleştirilmiştir.

Luka Modric ve Ivan Rakitic'e ek olarak Hırvat takımında Manzukic, Rybic, Kovacic, Berezic, Kramaric ve Prozović bulunuyor.

Hırvatistan, Dünya Kupası'da Fransa'ya karşı finalde mücadele edecek. Bundan önce, ev sahibi Rusya ve Danimarka'yı devirdi ve grup aşamasında Arjantin, İzlanda ve Nijerya'yı yendiler.

Aynı şekilde Azerbaycan'da -yev eki soyadlarını sonuna ek olarak gelir. Bu da yine Azerbaycan'da "-oğlu" anlamında kullanılyor. Aliyev - Alioğlu, gibi. 

Yine Bulgarlarda, Ruslarda -ov eki de aynı şekilde -oğlu olarak kullanılır. Borisov, Viladimirov... gibi. 


 

Yorumlar