"Her Neye Bakarsam Sen Varsın Orda"

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki sergi, Aşık Veysel'in yaşamı ve sanat yolculuğundan kesitler taşıyor

Google Haberlere Abone ol
"Her Neye Bakarsam Sen Varsın Orda"

Üsküdar Belediyesi tarafından halk ozanı ve şair Aşık Veysel'in vefatının 50. yılı anısına "Her Neye Bakarsam Sen Varsın Orda" sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde Erkan Doğanay küratörlüğünde düzenlenen sergide, Aşık Veysel'in yaşamı ve sanat yolculuğundan kesitler İstanbullularla buluşturuldu.

Serginin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Üsküdar Belediyesinin kültür sanat faaliyetlerinin memnun edici olduğunu, Aşık Veysel Şatıroğlu'nun abidevi bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Demircan, Aşık Veysel'in duygu dünyasında Türk-İslam felsefesinin anlaşılabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Aşık Veysel böylesine büyük bir şahsiyet. Aşıklık nedir onu anlamak lazım. Tasavvufta insan ruh, beden ve akıldır. Bir insanın aklı sadece duyuları ve hazlarıyla çalışıyorsa o materyalisttir. Bir insanın aklı sadece vicdanıyla çalışıyorsa idealisttir ama yine de eksiktir. Önemli olan çift kanatlı olabilmektir. Ruhumuzun derinliklerinden işittiğimiz sesle eylemlerimizi ve hareketlerimizi yönlendirebiliyor muyuz? İşte Aşık Veysel'i sıradan bir şairden farklı kılan hadiseye sadece duyuları ve hazları üzerinden bakmaması ve vicdanının sesini dinlemesidir."

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise Aşık Veysel'in folklorik bir alana hapsolmayacak evrensel bir isim olduğunun altını çizerek, "Sanatta bir kimliğin, çığırın ve karakterin adıdır Aşık Veysel. Sadece 20. yüzyıla ait bir ses değildir Aşık Veysel, aşkımızın ve türkümüzün temsilcisidir." ifadelerini kullandı.

Sergi, 4 Temmuz'a kadar ziyaret edilebilecek.

Yorumlar