Her dört Suriyeli'den üçü Türkiye'de kalmak istiyor

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan her 4 Suriyeliden üçü geri dönmek istemiyor. Türkiye'de bulunan Suriyelilerin yüzde 75'i Türk vatandaşı olmak istiyor.

Google Haberlere Abone ol
Her dört Suriyeli'den üçü Türkiye'de kalmak istiyor

Sonhaberler | Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin desteğiyle İnsani Gelişme Vakfı ve İstanbul Politikalar Merkezi’nin gerçekleştirdiği “Suriyeli Girişimcilerin Türk Ekonomisine Katkısı” araştırması, Suriyeli sığınmacıların yüzde 79’unun yaşadığı İstanbul, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep, Adana, Mersin, Kilis, Mardin, Bursa ve İzmir’de 1300 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle yapıldı.

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’deki 3.5 milyon Suriyelinin 650 bini (yüzde 31) istihdam ediliyor. Çalışma izni olan Suriyeli sayısı sadece 20 bin. Yabancı sermaye statüsüyle 8 bin 100 Suriyeli şirketin bulunduğu Türkiye’de, sığınmacılar kayıtdışı ve ucuz işgücü olarak çalıştırılıyor. Araştırmada, Suriyelilerin günlük satın alma gücünün 2 doların altında olduğu da tespit edildi.

Gazete Habertürk'ten Yusuf Kılıç'ın haberine göre araştırmaya katılan sığınmacıların yüzde 52’si, geleceğini Türkiye’de görüyor. Suriyelilerin yüzde 74’ü, Türk vatandaşlığına geçmek istiyor. Bu oran, 15-17 yaş grubunda yüzde 80’e kadar çıkıyor. Sığınmacıların yüzde 45’i “Suriyeli olduğum için buradaki halk beni dışlıyor” derken, “İmkânım olsa bir Avrupa ülkesine taşınmak isterim” diyenlerin oranı yüzde 42. Suriyeli sığınmacıların ortalama hane halkı büyüklüğü ise 6.2.

Yorumlar