Her 5 kişiden biri devletten sosyal yardım alıyor
Sosyal Hizmetlerden faydalanan vatandaşların sayısı 2023 yılı itibariyle yüzde 18'i aşmış durumda. Bu da yaklaşık her 5 kişiden birinin devletten yardım aldığı anlamına geliyor.
Sosyal yardım alan ancak çalışabilecek durumda olan bireyler, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından incelemeye alınacak. Yardım almak için kayıtsız çalışan veya iş aramayan kişiler, bu kapsamda tespit edilerek gerekli işlemler yapılacak. Bu hamle, sosyal yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını ve suistimalin önlenmesini amaçlıyor.
Yardımların sadece ihtiyaç sahiplerine verilmesi için başlatılan bu yeni uygulama, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek geniş çaplı bir incelemeyi kapsıyor. Yardım almasına rağmen çalışma gücüne sahip olan bireylerin tespitiyle, onların iş hayatına kazandırılması planlanıyor.
EŞİNDEN BOŞANDIĞI HALDE BİRLİKTE YAŞAYANLAR DA DENETİM ALTINDA
Sosyal yardımlarla ilgili denetimlerin genişleyeceği bir diğer alan ise yetim aylığı almaya devam eden kadınlar olacak. Eşinden boşandığı halde birlikte yaşamaya devam eden ve yetim aylığı alan kadınlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilerek sosyal yardımların bu kişilere verilmesi engellenecek. Sosyal yardımın suistimal edilmesinin önüne geçmek amacıyla yapılan bu düzenlemeler, yardımların gerçekten ihtiyaç sahibi olanlara ulaşmasını sağlayacak.
YARDIMLARLA İLGİLİ İSTİHDAM POLİTİKALARI YAYGINLAŞTIRILACAK
Sosyal yardımlarla ilgili yürütülecek olan bu inceleme sürecinde, İşkur da devreye alınacak. Yardım alanların istihdam edilebilirliği üzerinde durulacak ve bu kişilerin iş gücüne katılmaları için gerekli destekler sağlanacak. İşkur’a bağlı meslek danışmanları, sosyal yardım alan bireylerin meslek edinmelerinde ve iş bulmalarında etkin bir rol oynayacak. Bunun yanı sıra, istihdam edilebilirliği artırmak amacıyla eğitim ve meslek edindirme faaliyetleri yaygınlaştırılacak.
SOSYAL YARDIM ALAN HANE SAYISINDAKİ ARTIŞ
Türkiye'de sosyal yardım alan hane sayısında son yıllarda ciddi bir artış yaşandı. 2017 yılında 3.2 milyon hane sosyal yardım alırken, bu sayı 2023 yılında 4.99 milyona ulaştı. Son 4 yılda sosyal yardım alan hane sayısında 1.7 milyonluk bir artış gözlemlendi. Bu artışla birlikte her 5 haneden biri sosyal yardım almaya başladı. Türkiye nüfusu içinde sosyal yardım alan kişilerin oranı, 2017 yılında yüzde 13.7 seviyesindeyken 2023 yılında yüzde 18.4'e yükseldi.
YARDIMLARDAKİ ARTIŞLA BİRLİKTE DENETİMLER SIKILAŞACAK
Sosyal yardım alan hane sayısındaki bu artış, denetimlerin de sıkılaştırılmasını beraberinde getiriyor. Çalışma gücü olan kişilerin yardımlara başvurmalarının engellenmesi, bu denetimlerin temel hedeflerinden biri olacak. Bu kapsamda, kayıtsız çalışan ya da iş aramayan yardım yararlanıcıları tespit edilerek yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşması sağlanacak. Aynı şekilde, eşinden boşanmış olmasına rağmen birlikte yaşamaya devam eden ve yetim aylığı alan kadınlar da denetimlerin odak noktası olacak.
Yeni uygulamalar, sosyal yardımların suistimal edilmesini önleyerek, yardımların daha adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamayı hedefliyor.
Yorumlar