Helikopter kazasıyla ilgili davada son durum

İstanbul Büyükçekmece'de 5 yıl önce meydana gelen helikopter kazasıyla ilgili açılan davada yeni duruşma yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Helikopter kazasıyla ilgili davada son durum

Büyükçekmece'de 2017'de meydana gelen, helikopterin televizyon kulesine çarparak düştüğü, 2 pilot ve 5 yolcunun hayatını kaybettiği kazaya ilişkin olarak kuleyi yapıp işleten firmanın 3 yetkilisinin "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Bakırköy 17. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Osman Naci Endem ile avukatı katıldı. Diğer tutuksuz sanıklar Mehmet Enis Özgül ve Tamer Tunca ile müştekiler duruşmaya gelmedi.

Duruşmada savunma yapan sanık Osman Naci Endem, Endem İnşaat şirketinin ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu belirterek, "Diğer iki sanık da şirket ortağıdır. Kuleyi sahip olduğumuz firma inşa etti. Tüm izinleri aldık. İnşaatı gerekli yerlere bildirdik. Bize 'uçuş hattının dışındadır' diye bir yazı gelip gelmediğini hatırlamıyorum. Ben 17 televizyon kulesiyle birlikte havalimanı kontrol kuleleri yaptım. Uzmanlık alanım kule ve baca inşaatıdır. Suçlamayı kabul etmiyorum." dedi.

Cumhuriyet savcısı, yurt dışında olduğu bildirilen sanık Mehmet Enis Özgül'ün sonraki celse dinlenmesini talep etti.

Savcılığın bu talebini kabul eden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

- İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 10 Mart 2017'de Eczacıbaşı Havacılık AŞ'ye ait helikopterin saat 08.16'da Atatürk Havalimanı'ndan kalkmasının ardından 08.20'de TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nin yakınlarındaki bir inşaat firması tarafından yapılıp işletilen kuleye çarparak düştüğü belirtildi.

İddianamede, helikopter kazasında kaptan pilot Alaattin Nacar ve ikinci pilot Ahmet Bulut ile Eczacıbaşı firmasında görevli Salim Özen, Rus yolcular İgor Koçhergin, Elena Badragan, Luidmila Chuprova ve Aleksandr Vanin'in hayatını kaybettiği ifade edildi.

Helikopterin çarptığı kulenin inşaat firmasının yetkili ortakları Mehmet Enis Özgül, Osman Naci Endem ve Tamer Tunca'nın sanık olarak yer aldığı iddianamede, olayla ilgili hazırlanan raporlara göre, Eczacıbaşı Havacılık AŞ'nin kazaya neden olabilecek bir kusurunun bulunmadığı kaydedildi.

İddianamede, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığının talebi doğrultusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 6 Nisan 2017'de yapılan incelemede, televizyon kulesinin standartlar kapsamında işaretlenmediği ve ışıklandırılmadığı yönünde tespitte bulunulduğu aktarıldı. Buna göre kuleyi inşa eden ve işleten Endem İnşaat AŞ'nin kazanın meydana gelmesinde kusurlu olduğu belirtilen iddianamede, Endem, Özgül ve Tunca'nın, "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Yorumlar