HDP'nin 'Osmanlı Hristiyanları yok etti' iddiasına Patrik Krill'den yalanlama

HDP'nin 1915 yılı olaylarını "soykırım" olarak tanımlayan skandal açıklamasında yer alan, "Osmanlı Hristiyanları yok etti, Anadolu Hristiyansızlaştırıldı" imasındaki ifadeler Ortodoks Kilisesi Patriği'nden yalanlama geldi.

Google Haberlere Abone ol
HDP'nin 'Osmanlı Hristiyanları yok etti' iddiasına

HDP'nin 1915 olaylarıyla ilgili skandal açıklamasında kullandığı, "Hristiyanlar yok edildi" şeklindeki ifadelere yalanlama Orkodoks Kilisesi'nden geldi.

ABD’nin 1915 olaylarını ‘Ermeni Soykırımı’ olarak tanımlamasının ardından Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill’in 2016’daki açıklaması, Azerbaycan medyasında gündeme geldi.

Patrik, söz konusu videoda Osmanlı İmparatorluğu’nda hiç kimsenin Hristiyan azınlıkları yok etmediğini, dini topluluklar arasında bir ilişki düzeninin bulunduğunu belirtiyor.

Trend.Az adlı Azerbaycan kaynaklı haber sitesinin haberine göre, Rus devlet kanalı Rossiya 24’e konuk olan Kirill, Osmanlı İmparatorluğu’nda hiç kimsenin Hristiyan azınlıkları yok etmediğini, dini toplulukların arasında bir ilişki düzeninin bulunduğunu ifade etti. 

HDP tarafından 24 Nisan vesilesiyle yapılan açıklamada, Osmanlı'nın Hristiyan toplumu yok ettiği ileri sürülmüştü. 

HDP tarafından yapılan açıklamada şu skandal ifadelere yer verilmişti: 

24 Nisan 1915 günü, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin örgütü Teşkilat-ı Mahsusa tarafından 250 Ermeni aydın ve siyasetçi evlerinden alınarak zorla sürgüne gönderildi ve katledildi. Bu tarih, Ermeni Soykırımı’nın başladığı gün oldu. Ermeni halkı, binyıllardır yaşadığı anayurdundan sürülerek, büyük oranda katledildi. Anadolu Hristiyansızlaştırıldı. Soykırım neticesinde mülkiyet ve kültürel varlık kamu iradesiyle el değiştirdi.

 

 

Yorumlar