HDP'nin eylem kararı sonrası 8 ilde yasak kararı

HDP'nin iki ismin milletvekilliğinin düşürülmesi sonrasında aldığı eylem kararını yapmayı planlarken 8 ilin valiliğinden şehirlere giriş çıkış kısıtlamaları geldi. Edirne, Hakkari, Van, Bitlis de bu iller arasında yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
HDP'nin eylem kararı sonrası 8 ilde yasak kararı

HDP'li iki ismin milletvekilliğinin düşürülmesinden sonra parti tarafından alınan eylem kararı yasaklara takıldı. HDP, Hakkari ve Edirne'den eş zamanlı olarak yürüyüş planlıyordu. Ancak planlanan yürüyüşler söz konusu illerin valiliklerine takıldı. Sekiz ilin valiliği şehirlere giriş çıkış yasağı getirdi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in vekilliklerin, TBMM'nin 4 Haziran oturumunda düşürülmesi üzerine HDP protesto için Edirne ve Hakkari'den başlayarak Ankara'da sona erecek 'Demokrasi Yürüyüşü' kararı almıştı. Bu çağrının ardından Bitlis, Hakkari, Kırklareli, Edirne, Kocaeli, Sakarya, Van ve Tekirdağ'da valilikler tarafından şehirlere giriş-çıkış yasağı kararları alındı.

TBMM'de HDP'li Musa Farisoğulları ve Leyla Güven'in milletvekilliklerinin düşürülmesinin ardından HDP'den çağrı geldi. Yapılan açıklamada Edirne ve Hakkari'den başlayacak "Demokrasi Yürüyüşü"nün Ankara'da sona ereceği açıklandı.

Valilikler de bu çağrının ardından harekete geçerek önlemler almaya başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle virüsün yayılma ihtimalinin de olduğunu belirten Bitlis, Hakkari, Kırklareli, Edirne, Kocaeli, Sakarya, Van ve Tekirdağ valilikleri toplantı, gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını, bu amaçlarla şehirlere girişlerin de engelleneceğini açıkladı.

Valiliklerden yapılan açıklamalarda, İl Hıfzıssıhha Kurulları tarafından, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği, il genelinde yapılması planlanan eylem ve etkinliklerin yasaklanması kararı alındığı belirtildi.

Valiliklerden yapılan açıklamada İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelgeler kapsamında, ülkede yaklaşık 180 bin kişinin hastalanmasına ve 4 binden fazla kişinin vefat etmesine sebep olan Kovid-19 salgınının, gerçekleşebilecek her türlü toplu eylem ve etkinliklerde vatandaşlara bulaşma riskinin bulunduğu vurgulanarak, eylem ve etkinlikler yasaklandı.

Edirne 3 gün, Kocaeli 15 gün, Sakarya 5 gün, Tekirdağ 3 gün, Bitlis 15 gün, Hakkari 2 gün, Kırklareli 6 gün giriş çıkış yasağı getirildi. Van Valiliği ise gösteri yürüyüşlere yasak getirdi.

HDP'Lİ HÜDA KAYA'DAN TEPKİ ÇEKEN AÇIKLAMALAR

 

hdp

Yorumlar