Hazar Denizinden Karadeniz'e geçiş var mı?

Hazar Denizinden Karadeniz'e geçiş var mı veya bağlantı yolları var mı?

Google Haberlere Abone ol
Hazar Denizinden Karadeniz'e geçiş var mı?

Hazar Denizi'nden Karadeniz'e doğrudan bağlantı veya geçiş var mı? Son günlerin cevabı merak edilen sorularından biri de bu oldu. Özellikle de Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gerilim sonrasında Hazar Denizi'nde de hareketlilik yaşandığı biliniyor. Rusay buradaki güçlerini de Karadeniz'e kaydırıyor. Hal böyle olunca merak edilmeye başlandı; Hazar Denizinden Karadeniz'e geçiş var mı veya bağlantı yolları var mı? 

Karadeniz'de Rusya-Ukrayna gerilimi giderek artıyor. Rusya, Karadeniz'e savaş gemilerinin gönderildiğini açıkladı. 

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, donanmanın kış eğitim döneminin bitmesiyle yapılacak kontrollerin bir parçası olarak, 3 topçu ve 8 çıkarma botu dahil olmak üzere 15 donanma gemisinin  Hazar Denizi’nden Karadeniz'e gönderileceği belirtildi.

Donanma gemilerinin şu an Volgograd, Kalach-on-Don, Volgodonsk ve Semikarakorsk bölgelerini geçtiği belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Hazar Filosu gemilerindeki mürettebatın Karadeniz Filosu'ndaki güçlerle birlikte bölgede deniz tatbikatlarına katılacağını da belirtti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta mecliste yaptığı konuşmada, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti.

Hazar Denizi ile Karadeniz arasında şu anda herhangi bir bağlantı bulunmamaktadır; ancak tarih boyunca bu iki denizi birbirine bağlama girişimleri olmuştur. 

Son olarak 2007 yılında Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Hazar Denizi ile Karadeniz arasında 700 kilometrelik (435 mil) bir kanal açılmasını önermişti.

"Avrasya Kanalı"nın (Manych Gemi Kanalı) karayla çevrili Kazakistan ve diğer Orta Asya ülkelerini deniz devletlerine dönüştüreceği ve ticaret hacmini önemli ölçüde artıracağı umulmaktadır.

Kanal Rusya topraklarını geçse de, Hazar Denizi limanları aracılığıyla Kazakistan'a da fayda sağlayacaktır. Kanal için en olası rota, Kazakistan Tarım Bakanlığı'ndaki Su Kaynakları Komitesi'ndeki yetkililerin açıklamasına göre, şu anda bir nehir ve göl zincirinin zaten bir sulama kanalı (Kuma–Manych kanalı) ile bağlandığı Kuma–Manych Depresyonu üzerinden ilerleyecektir. Volga – Don Kanalı'nı yükseltmek de başka bir seçenek olarak görülmektedir.

HAZAR DENİZİ'NİN ÖZELLİĞİ 

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya tam teşekküllü bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir.

Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır.

Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir.

Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 (143.200 mil kare) (Kara Boğaz Göl lagünü hariç) ve hacmi 78.200 km3'tür (18.800 cu mi). Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 (12 g/l) olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. 

Nazarbayev, "Rusya üzerinden geçecek bu kanal bütün Orta Asya açısından güçlü bir koridor olacaktır" dedi.

Nazaryabev muhtemel rota ile ilgili detaya girmedi. İki deniz arasındaki dağlık bölge üzerinde Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya’nın güney kesimleri ve Türkiye’nin kuzeydoğusu bulunuyor.

Yorumlar