Trafik Kazalarının Nedenleri

Trafik kazalarının nedenleri arasında yer alan etkenler daha çok sürücülerin hatalarından kaynaklanmaktadır.

Google Haberlere Abone ol
Trafik Kazalarının Nedenleri

Trafik kazalarının nedenleri arasında yer alan etkenler daha çok sürücülerin hatalarından kaynaklanmaktadır. Kazalarda ölüm ve yaralanmanın gerçekleştiği kazalar çoğunlukla tek araçtan kaynaklanmaktadır. Karayolunda yan yana giden araçların sebep olduğu kazalar ise, ikinci sırada yer almaktadır. Günümüzde yolların çift geliş gidiş olması sebebiyle, karşılıklı giden araçların yaptığı kazalar ise oldukça azdır. Kazalarda zincirleme tabir edilen çok sayıda aracın dahil olduğu kaza tipleri en az görülen trafik kazaları içerisinde yer alır. Kazaların oluş şekli itibarıyla en çok yandan çarpma, yayaya çarpma, arkadan çarpma, yoldan çıkma, aracın devrilmesi, sabit duran şeylere çarpma ve karşılıklı çarpışmalar olarak sıralanabilir. Kazaların çoğunluğunun sürücü hatalarından kaynaklandığı, bunun yanında az da olsa yayaların sebebiyet verdiği kazaların da gerçekleştiği bilinmektedir. Büyük şehirlerde daha fazla gerçekleşen kazalarda, kazaya karışan araçlar içerisinde otomobiller ilk sırayı almaktadır. Bunu kamyonetler, motosikletler ve otobüsler izlemektedir.

Trafik kazalarının nedenleri nelerdir?

Sürücülerin dikkatsizliği: Sürekli artan trafik kazalarının sebepleri arasında en önemli etken sürücülerin dikkatsizce araç kullanmaları gelmektedir. Yapılan araştırmalarda dikkatsizliğe sebep olan nedenler arasında en dikkat çekici olan da, yoldaki trafik kazasını izleyen meraklı sürücülerden kaynaklanan kazalardır. Herhangi bir sebepten yaşanmış olan kazayı seyreden sürücüler, trafik güvenliğini zora sokmaktadır. Bunların dışında sürücülerde yorgunluk, araçtaki müzik sistemi ile uğraşmak, cep telefonlarıyla konuşmak gibi sebepler dikkati dağıtan diğer etkenler arasında yer alır.

Uykusuzluk: Uykusuz sürücüler yollarda dikkat eksikliği yaşadıkları için tehlike arz etmektedirler. Bunun için en riskli saatlerin gece 23:00 ve sabah 08:00 arası  olduğu belirlenmiştir. Sürücülerin bu saatler arasında dikkatli olmaları, esneme, göz kapaklarında ağırlaşma hissetmeleri durumunda dinlenerek yola devam etmeleri önerilir. Uykusuz yapılan yolculukların kendinize ve trafikte seyreden diğer insanlara zarar vereceğini, kazalara sebep olacağını unutmayın.

Alkollü araç kullanımı: Yapılan araştırmalar kazaların %30 'luk kısmının alkollü araç kullanmaktan meydana geldiğini tespit etmiştir. Hafta sonlarında bu oran daha fazla artmaktadır. Alkollü olarak araç kullanmayarak, kazaları ciddi oranda engelleyebiliriz. 

Aşırı hız yapmak: Araştırmalar neticesinde belirlenen kriterlere göre, araçların hızının 70 km'den 100 km'ye çıkması durumunda kaza yapma olasılığı da iki katına çıkmaktadır. Sürücülerin trafikte seyrederken hız sınırına uyarak yol almaları, ciddi kazaları önleyecektir.

Sürücülerin agresif araç kullanmaları: Diğer araçları yakın mesafeden takip etmek, öndeki araca sürekli selektör yapmak, hızlı şerit değişimi gibi trafik seyrini bozacak agresif hareketler kazaların oluşması için yeterli sebepler arasında kabul edilmektedir. Bu şekilde araç kullanmak diğer sürücüleri rahatsız edeceğinden, kazalara zemin hazırlamaktadır. 

Olumsuz hava şartları: Araç kullanırken havanın yağışlı olması, kuvvetli rüzgarın esmesi gibi durumların varlığı kazaların meydana gelmesine sebep olacaktır. Kötü hava şartlarında hızınızı düşürerek, dikkatli araç kullanmanız gerekir. Aracınız bu koşullarda trafiğe çıkmak için elverişli değilse, çıkmamanız en doğru hareket olacaktır.

Yorumlar