Tırnak Bakımı

Tırnak bakımı, özellikle kadınlar için, oldukça önemlidir. Tırnaklar koruyucu bir protein olan keratin adlı maddeden oluşur.

Google Haberlere Abone ol
Tırnak Bakımı

Tırnak bakımı, özellikle kadınlar için, oldukça önemlidir. Tırnaklar koruyucu bir protein olan keratin adlı maddeden oluşur. Parmak uçlarını darbeden korumak ve küçük nesneleri almak için kullanılırlar. Tırnakları korumak için, sağlığını tehdit edecek dış etkenleri ortadan kaldırmak ve sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak gerekir. Sağlıklı tırnakların yüzeyleri düzgün ve pembe renkli, yapıları sert fakat esnek olmalıdır. Tırnak sağlığını korumak için, tırnak diplerindeki etlerin düzenli olarak bakımının yapılması ve yüzeyine koruyucu uygulanması gereklidir. Yaklaşık olarak 4-6 haftada bir manikür ve pedikür yaptırılması önerilir.  

Dayanıklı tırnaklara sahip olabilmek için, bakımlarına dikkat etmek önemlidir. Klor, güneş ve temizlik malzemelerinin tırnaklarınızı zedelemesini önlemek için, koruyucu el kremi kullanmayı ve eldiven takmayı ihmal etmemelisiniz.  Tırnakların yan taraflarını törpülemezseniz, kırılmalarını bir nebze de olsa önlersiniz. Tırnaklarınızın her gün yanlara doğru fırçalanması, kan dolaşımını hızlandıracağı için uzamalarına katkı sağlayacaktır. Tırnak sağlığı için, beslenme oldukça önemlidir. Demir, B vitamini, potasyum, kalsiyum açısından zengin bir beslenme hem sağlığınıza, hem de tırnaklarınıza faydalı olacaktır. Tırnaklarınızda katlar oluşuyorsa, zayıf ve kırılgan yapıları varsa, suyu yeterince tüketmiyor olabilirsiniz. 

Tırnak bakımı için, öncelikle su tüketiminize dikkat etmeniz gerekir. Kullandığınız her türlü kozmetik ürünün alkol içermemesi gerektiğini de unutmayın. Tırnaklarınızın kökünden ucuna doğru yapılacak masajın, günde tüketeceğiniz altı adet bademin faydalarını çok kısa sürede göreceksiniz. Çünkü masaj kan dolaşımı için, bademde içeriğindeki yağ asitlerinden dolayı muhteşem tırnaklara sahip olmanızda katkı sağlayacaktır.

Bunların dışında yapmamanız gereken bazı hareketlerde, tırnak sağlığınız için faydalı olacaktır.

 

  • Bulaşıkları elde yıkıyorsanız, mutlaka eldiven kullanmayı ihmal etmeyiniz.
  • Tırnaklarınızda ki yağı temizlemeden oje sürmeyiniz, ojelerinizi çıkarmak için de aseton kullanınız.
  • Fazla uzatılan tırnaklar sağlıklı olmadıkları gibi, görüntü olarak ta hoş olmayacaktır. Bu sebeple tırnak boylarınıza dikkat ediniz.
  • Tırnaklarınızı bir alet gibi kullanıp zarar vermeyiniz.
  • Sağlıklı bir görünüm elde etmek istiyorsanız, tırnak etlerinin nemlendirilmesine dikkat ediniz.
  • Tırnaklarınızla ağır yüklerin altına girmemeye özen gösteriniz. Yapacağınız bu hareket kanın ellerinize hücum ederek damarlarınızın genişlemesine sebep olacaktır. Bu da ileride hoş olmayan bir görünüme sebep olacaktır.
  • Tırnaklarınızda ki çizgileri törpüyle yok etmek yerine, ojeden önce bir kat koruyucu kullanmanız önerilir. Bu şekilde çizgilerden kurtulmanız mümkün olacaktır.

 

Tırnaklarınızın görünümüyle sizlere sağlık sinyalleri verdiğini, bunlara dikkat ederseniz, sağlıklı bir yaşamı kucaklayacağınızı unutmamak gerekir. Kırılgan ve hassas tırnaklar için, vitamin ve kalsiyum takviyesi yapmanız gerektiğini, yüzeyleri pürüzlü ise folik asit ve C vitamini ihtiyacınız olduğunu, beyaz lekelerde protein ve çinko eksikliğinizi, tırnaklarınız soyuluyorsa hidroklorik asit eksikliğini, renklerinde koyulaşma varsa B 12 vitamin eksikliğiniz olduğunu bilin. Tırnak kenarında ki etlerde kızarıklık oluyorsa, metabolizmanızın zayıfladığını düşünebilirsiniz. Tırnak bakımı için bilinçli bir şekilde hareket etmeniz, gerekirse bir dermatoloji uzmanına danışmanız önerilir.

Yorumlar